Glutén- és tejmentes fánk farsangra

Vágólapra másolva!
Itt a farsang – itt a fánkszezon. Ám van, aki nem eheti ezt az édességet klasszikus formájában. Marton Adrienn glutén- és tejmentes receptje édesburgonyával, madulaliszttel, kókuszliszttel és kókusztejjel készül.
Vágólapra másolva!
Édesburgonyás fánk áfonyás mázzal és cukorkákkal Forrás: 700D 1/Molnar Gabor 1

Édesburgonyás fánk áfonyás mázzal

Hozzávalók:

  • 5 db tojás
  • 120 ml kókusztej
  • 150 g édesburgonya
  • 120 ml juharszirup
  • 50 g kókuszzsír
  • 100 g mandulaliszt
  • 60 g kókuszliszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 1 csipet só
  • áfonyalé, porcukor, víz, színes szórócukrok a díszítéshez

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 175 fokra. Olajozzunk ki egy 12-es vagy 2 db 6-os fánk formájú sütőtepsit. Egy botmixer segítségével keverjük össze a tojásokat a kókusztejjel, az édesburgonyapürével, a kókuszzsírral, a juharsziruppal, amíg habos nem lesz. Adjuk hozzá a kókusz- és a mandulalisztet, valamint a szódabikarbónát és a mézeskalács fűszerkeveréket. Keverjük össze alaposan. Töltsük meg tésztával 2/3 részig a fánk formákat. Süssük 10-12 percig, majd hagyjuk hűlni 10 percig. Óvatosan szedjük ki a fánkokat a tepsiből, majd hagyjuk őket teljesen kihűlni egy rácson. (A sütés ideje a fánk sütőforma méretétől függ.) Az áfonya levét keverjük össze poreritrittel úgy, hogy máz állagot kapjunk, és csurgassuk a fánkok tetejére. Szórjuk meg színes szórócukrokkal, majd hagyjuk, amíg a levegőn megszilárdul a máz.

Megjegyzés:

Az édesburgonyát forró, enyhén lobogó vízben főzzük meg héjastól, majd várjuk meg, amíg lehűl egy kicsit, húzzuk le a héját és pürésítsük.

A receptet megnézheti a Life TV Farsangi Privátséf műsorban a hét minden napján február 13-ig a következő időpontokban: 7:00-kor, 11:00-kor, 14:00-kor és 19:00-kor.