A homár és más rákok élve főzése ellen kampányolnak

Egy homárt készülnek megfőzni egy maine-i étteremben
Vágólapra másolva!
A homár és más rákfélék élve főzése ellen tiltakozott levelében több mint 50 brit állatvédő, tudós és híresség – számolt be róla a BBC hírportálja.
Vágólapra másolva!

A levélben arra szólítják fel Michael Gove környezetvédelmi minisztert, hogy

az állatvédelmi törvény sorolja a rákokat az érző lények közé.

A levélírók az egyre több tudományos bizonyítékra hivatkoztak, amelyek szerint az állatok fájdalmat éreznek.
Az aláírók között van – médiahírességek és tudósok mellett – az állatkínzás ellen küzdő brit szervezet (RSPCA) és a brit állatorvosok szövetsége.

Illusztráció Forrás: AFP/Getty/Justin Sullivan

Többéves tudományos kutatás szükséges ahhoz, hogy megállapítsák, egy állatfaj érez-e fájdalmat. A homárt is magában foglaló tízlábú rákok rendjéről azonban jelentős tudományos kutatások folytak, amióta 2006-ban a brit parlament elfogadta az állatvédelmi törvényt.

– mondta el Maisie Tomlinson, a tiltakozást szervező rákvédelmi szervezet, a Crustacean Compassion a BBC-nek.

A levél rámutatott, hogy noha a homár és többi rákféle biológiai értelemben állatnak minősül, mégis kívül esnek a 2006-os törvény állatdefinícióján, így semmi nem kötelezi az élelmiszer-feldolgozókat, az áruházakat vagy az éttermeket, hogy a tárolás és az elkészítés alatt kíméljék a homárt és a többi rákot.

– magyarázta Tomlinson.