Átalakítja Happy Meal menüit a McDonald’s

Vágólapra másolva!
A McDonald's megszüntetné a Happy Meal menüben a mesterséges aromák és színezőanyagok használatát, és csökkentené a felhasznált mesterséges tartósítószerek mennyiségét.
Vágólapra másolva!

A McDonald's öt pontban fogalmazta meg vállalásait, amelynek középpontjában a Happy Meal menü áll. A vállalat világszerte megszünteti a mesterséges aromák és mesterséges színezőanyagok alkalmazását a gyerekeket megcélzó Happy Meal menükben, valamint csökkenti a felhasznált mesterséges tartósítószerek mennyiségét.

Forrás: shutterstock.com

2022-ig az érintett menük legalább 50%-a meg kell, hogy feleljen a McDonald's globális Happy Meal tápérték-kritériumainak: legfeljebb 600 kcal energiatartalommal, az energiatartalom legfeljebb 10%-ának megfelelő telítettzsír-tartalommal, legfeljebb 650 mg nátriumtartalommal, az energiatartalom legfeljebb 10%-ának megfelelő hozzáadott cukortartalommal bírhatnak.

A vállalat a McDonald's-honlapokon és mobilalkalmazásokon is feltünteti a Happy Meal menükre vonatkozó tápérték-információkat.

Emellett vállalja, hogy csak a tápérték-kritériumoknak megfelelő Happy Meal ajánlatokat reklámozza a gyermekek számára, valamint tovább népszerűsíti az ajánlott étel- és italcsoportokat (zöldség, gyümölcs, rostos gyümölcslevek és pürék, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, ásványvíz, teljes kiőrlésű péksütemények) a Happy Meal menükben. A részletes tápérték-információk a hazai éttermekben

a papír tálcabetéteken és a vállalat honlapján is elérhetőek.

A vendégek 2014 óta a Mekilexikon transzparencia programnak köszönhetően részletes tájékoztatást kaphatnak az alapanyagokról.

A hazai hálózat az elmúlt években folyamatosan fejlesztette Happy Meal kínálatát, ezért számos pontban már jelenleg is teljesíti ezeket a vállalásokat:

a hazai Happy Meal menük nem tartalmaznak mesterséges aromákat és színezőanyagokat.

A sült krumpliban, a zsemlékben, a marha- és sertéshús pogácsákban, a McNuggetsben és más csirkés és halas termékekben nincs tartósítószer. Egyetlen McDonald's termékben sincs nátrium-glutamát ízfokozó.

Könyv a menü mellé

A McDonald's olvasást népszerűsítő programja 2001-ben indult; a vállalat és franchise-partnerei világszerte eddig több mint 370 millió könyvet adtak a gyerekek kezébe a Happy Meal menük mellé.

Magyarországon 2012-ben indult el az olvasást népszerűsítő program:

évente több alkalommal ismeretterjesztő gyermekkönyveket csomagoltak a Happy Meal menükhöz. 2014-ben megjelent a kifejezetten a hazai vendégek számára megalkotott „Dóri és Marci nyomoz" című kötet, 2016-ban pedig olvasást népszerűsítő foglalkozások keretében fiatal színészek Csukás István meséiből olvastak fel országszerte több McDonald's étteremben.

Családokat támogatnak a Ronald Házak

A Ronald McDonald House Charities több mint negyven éve segíti a családokat abban, hogy a szülők akkor is a gyermekeik közelében lehessenek, amikor a kicsiknek hosszú ideig kell kórházban maradniuk. Világszerte 64 országban 364 Ronald McDonald Ház, 227 Ronald McDonald családi szoba és 49 Ronald McDonald mobil gyermekorvosi rendelő áll a rászorulók rendelkezésére. Az elmúlt évben több mint öt és fél millió gyermeknek és családjának nyújtott segítséget az alapítvány.

Magyarországon eddig több mint 9000 család részesült ebből a segítségből az 1994-ben létrejött
Ronald McDonald Gyermeksegély Alapítvány által Budapesten és Miskolcon működtetett Ronald
Házakban, valamint a pécsi Ronald Szobákban.

2017-től minden eladott Happy Meal után 5 forinttal, az adománygyűjtő hét során pedig minden eladott sült burgonya után 40 forinttal támogatják az alapítvány működését.