Rákot okoznak a feldolgozott élelmiszerek?

gabonapehely
Vágólapra másolva!
Reggel szaladunk a konyhába, és hamarosan fel is harsan a gabonapehely ismerős hangja, amint a tányérba öntjük. Gyorsan elmajszoljuk egy kis tejjel, és már rohanunk is tovább. Ebédre jöhet egy kis instant leves, mert nincs időnk összedobni ennél jobbat, és a semminél ez is több. A vacsorára pedig talán veszünk a boltba valami gyorsfagyasztottat. Közben pedig nem is sejtjük, milyen rosszat teszünk mindezzel.
Vágólapra másolva!

Feldolgozott ételeknek nevezzük azokat az élelmiszereket, amelyek valamilyen fizikai és kémiai eljáráson mentek át. Ezek több telített zsírt, hozzáadott cukrot, keményítőt és sót tartalmaznak, illetve kevesebb vitamint, amire a szervezetnek tényleg szüksége lenne. Persze a gyártók próbálják jó színben feltűntetni ezeket az ételeket adalékanyagok hozzáadásával.

Ilyenek a szintetikus vitaminok, amelyekből jóval kevesebb szívódik fel, mint azokból az élelmiszerekből, amelyekben természetes formájukban találhatók meg.

Érdemes tehát az igazi vitaminok és ásványi anyagok bevitelére helyezni a hangsúlyt.

Nem elég, hogy készétel, még mesterséges aromával és színezékkel is tele van Forrás: shutterstock.com

A The British Medical Journalban megjelent tanulmány szerint a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása összefügg a rák kialakulásának kockázatával. Az Amerikai Rákkutató Intézet szerint, ha a fejlődő országokban élő emberek megváltoztatnák az életmódjukat és a táplálkozási szokásaikat,

a daganatok mintegy harmada elkerülhető lenne.

Sajnos azonban az elmúlt évtizedekben még a különböző diéták is átalakultak: számos feldolgozott étel fogyasztását javasolják. Ám a tanulmány szerint, ha 10%-kal több feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, akkor az emlőrák kockázata is 10%-kal növekszik. Ezek az eredmények azt sugallják, hogy

minél több feldolgozott ételt eszünk, annál több lesz a rákos megbetegedések száma is.

A tanulmány a következő feldolgozott élelmiszerekre tért ki: cukor, keményítőtartalmú élelmiszerek, mint a pudingok, levesek, öntetek, amelyekben sűrítőanyagként és stabilizátorként használják a keményítőt, reggeli gabonafélék, feldolgozott húsok, mint a kolbász vagy a szalonna, az instant levesek, és a hihetetlenül magas sótartalmú élelmiszerek, mint a konzerv készételek, amelyek a gyomorrák kialakulásáért felelősek. Emellett persze a nikotin és az alkohol sem maradhat ki a sorból, hiszen ezek is hozzájárulnak a betegséghez.

A tanulmány előzményeként a tudósok több mint 100 felnőtt étkezési és életmódbeli szokásait vizsgálták 2009 és 2017 között.

Az eredmények alapján megállapították, hogy egy kiegyensúlyozott diéta és az életmódbeli változások képesek csökkenteni a rák kockázatát.