Még a klasszikus hollywoodi sztárok is rosszul itták a whiskyt

whisky
Vágólapra másolva!
A skót whisky olyan különleges, hogy még az angyalok is szívesen legurítanak néhány kupicával. A klasszikus hollywoodi sztárokat pedig úgy megszédítette, hogy végig rosszul itták az aranyló italt. Ön tudja, milyen pohárba kell önteni a skót aranyat?
Vágólapra másolva!

Skócia nemes párlatainak hazánkban is egyre több kedvelője van. Azonban egyáltalán nem biztos, hogy mindent tudunk az aranyló italról.

Első körben fontos tisztázni a whisky és whiskey közti különbséget: előbbi a skót és kanadai nedűt, míg az -e betűs változat az ír és amerikai párlatokat jelöli.

A skótok igazán komolyan veszik a whiskykészítést: Edinburghban akár

doktori fokozatot is szerezhetünk a szeszfőzés tudományából.

A kevert típusok mestere, azaz a master blender, az egyedüli őrzője a maláta és gabona keverékéből készült változatok receptjének. A titkos összetevőket az üzemben csak a tanítványával, a blenderrel osztja meg.

A whisky-t pácként is használhatjuk, ám nem jól tesszük, ha ebből a pohárból isszuk Forrás: Red Lemon

Ám nem tartozhat akármi a skót whiskyk nemes családjába, ugyanis a törvény szerint csakis a skót földön desztillált, legalább 3 évig és 1 napig tölgyfahordóban érlelt ital nyerheti el ezt a címet. A hordók a whisky előtt amerikai bourbonnek vagy spanyol sherrynek adtak otthont. Általában kétszer, esetleg két és félszer, ritkán akár háromszor is lepárolják. Az üvegen feltüntetett kor mindig a legfiatalabb whiskyt jelöli: tehát egy 12 éves blended whisky legifjabb hozzávalója 12 évig érlelődött a tölgyfahordóban.

Az ital – a borral ellentétben – palackozás után nem érik tovább, hiába tároljuk évekig a polcon.

Gondolta volna, hogy még az angyalok is besegítenek a szeszfőzők munkájába? Az érlelés során a whisky átlagosan évente 2-4%-ot veszít a mennyiségéből. Ez az angel's share, vagyis az angyalok jussa, akik rendszeresen ellenőrzik, hogy biztosan jó minőségű ital kerül-e majd a poharunkba.

Már ha tudjuk, hogyan kell inni az aranyló italt, ugyanis még a klasszikus hollywoodi sztárok, sőt Jockey Ewing is rosszul itták!

Az elterjedt szokással ellentétben nem a tipikus széles, hanem a konyakos pohár az aromák legjobb barátja:

széles alja és szűk karimája segít megtartani az illatanyagokat.

A megfelelő pohárforma Forrás: Red Lemon

A megfelelő pohár kiválasztása után pedig jöhet a jég dupla whiskyvel! Vagy inkább csak néhány csepp vízzel? A jégkocka amellett, hogy kellemesen lehűti italunkat, az aromákat is lezárja. Egy-két csepp víz hozzáadásával viszont kiemelhetjük az ízeket.

Skócia 126 lepárlóüzemmel büszkélkedhet, termékeikből pedig másodpercenként 39 üveget exportálnak, de azért a hazaiaknak is marad valami: kedvenc whiskyjükből, a The Famous Grouse-ból minden pillanatban három kortynyi fogy.

A whisky legalább olyan pompás kiegészítője az ételeknek,

mint a bor. Ha igazán gourmet élményre vágyunk, húsok, steakek és street food fogások mellé, illetve azok pácaként is bátran használjuk, de gyümölcsös és csokoládés édességeinket is feldobja egy-egy csepp aranyló nedű.