Így bírálják el a borokat egy nemzetközi megmérettetésen

bor
Vágólapra másolva!
Sokszor halljuk, hogy milyen kiemelkedő eredményeket érnek el a magyar borok a nemzetközi versenyeken, de arról talán fogalmunk sincs, mi alapján bírálják a nedűket. Most azonban Németország egyik legrangosabb eseményén, a Berlin Wine Trophy működésén keresztül ismerhetjük meg a folyamatot.
Vágólapra másolva!

A berlini versenyen a regisztrált borokat a világ minden tájáról érkező szakújságírókból, sommelier-kből, borkereskedőkből és neves borászokból álló zsűri bírálja el; csak az évjáratot árulják el nekik, egyéb információt nem tudhatnak a borról. A bírálat alatt szigorúan tilos véleményezniük, csak utólag beszélhetik meg a pontszámokat.

Forrás: Shutterstock

Az elbírálás egy összetett, mindenre kiterjedő szempontrendszer alapján történik, és az egyes paraméterek pontszámaiból adódik össze a bor végső értéke. Ha az egyik zsűritag a többiektől nagyon eltérő pontot ad, meg kell védenie az álláspontját.

A legjobb borokat ezüst, arany és nagy arany minősítéssel díjazzák.

Az itt elért eredmények értékét növeli, hogy az OIV (Nemzetközi Szőlészeti és Borászati Szervezet) iránymutatásai alapján, maximum a borok 30%-a kaphat érmet.

A Berlin Wine Trophy február 15. és 18. között zajlott,

a Bognár Pincészet borait 8 arany és 2 ezüst

minősítéssel jutalmazták.

Ezüst minősítést a Lovassy Dunántúli Rosé Cuvée 2017 és a Bognár Bor Birtok Villányi Merlot 2016,

arany minősítést pedig a Bognár Szekszárdi Cabernet Sauvignon 2013, Bognár Bor Birtok Villányi Cabernet Sauvignon 2016, a Bognár Szekszárdi Kékfrankos 2012, a Báthory Dunántúli Irsai Olivér 2017, a Lovassy ART Villányi Bársony Cuvée 2016, a Bognár Bor Birtok Villányi cabernet Franc 2016, a Bognár Szekszárdi Cuvée 2011 és a Bognár Bor Birtok Villányi Merlot 2015 nyert.