Pistou leves Provence-ból

2018.03.10. 09:25

A pistou nem más, mint a francia pesztó: fokhagymából, bazsalikomból és olívaolajból áll, annyi a különbség, hogy nem teszünk bele fenyőmagot. Több ételhez használják, de leginkább a provence-i pistou levest ízesítik vele. Magát a szószt nem főzik bele a levesbe, közvetlen tálaláskor adják hozzá.

Ha egy egészséges és finom ebédet szeretnénk, még nem késő nekiállni a provence-iak kedvenc levesének.

Pistou levesForrás: Alain Wacquier

Provence-i pistou leves

6 fő részére

Elkészítés: 40 perc

Főzési idő: 2 óra

Hozzávalók:

  • 5 kis cukkini
  • 5 sárgarépa
  • 5 fehérrépa
  • 2 közepes póréhagyma
  • 2 nagy hagyma
  • 2 nagyobb paradicsom
  • 200 g zöldbab
  • 100 g beáztatott fehér bab
  • 100 g beáztatott vörösbab
  • kakukkfű, babérlevél, petrezselyem
  • só és bors

Hozzávalók a pistou-hoz:

  • 3 gerezd fokhagyma
  • 6 evőkanál olívaolaj
  • 100 g reszelt gruyère vagy parmezán sajt
  • friss bazsalikom

Elkészítés:

Mossuk meg, hámozzuk meg és vágjuk apróra a zöldségeket. A paradicsomot kivéve tegyük bele egy lábasba, öntsünk rá annyi vizet, hogy ellepje, majd forraljuk fel.

Ha felfort vegyük kisebb fokozatra, és főzzük 2 órán. A paradicsomot csak az utolsó 10 percre dobjuk a levesbe.

Amíg fő a leves, készítsük elő a pistou-t: törjük össze a fokhagyát, adjunk hozzá a bazsalikomot, az olívaolajat és a sajtot.

A pistout ne főzzük, csak közvetlen tálalás előtt keverjük hozzá a leveshez.