Hippokratész csodaszere a tepsiben – recepttel!

édeskömény
Vágólapra másolva!
Noha a só, a bors és a pirospaprika alapvető fűszerek, azért néha nem árt bővíteni a repertoárt. Vegyük például az édesköményt. Ez az aromás, enyhén édes növény már régóta gyakori alapanyag a mediterrán konyhákban. Ám nemcsak az íze, hanem a jótékony hatásai miatt is kedvelt, ráadásul tökéletes kiegészítője lehet egy diétának, mivel alacsony a kalóriatartalma, és csökkenti az étvágyat.
Vágólapra másolva!

Az édeskömény hosszú szárait, leveleit, magjait és gumóját már évszázadok óta használják a gyógyászatban. Az ókori Görögországban Hippokratész a csecsemők bélgörcseire ajánlotta, míg Dioszkoridész, orvos, botanikus és gyógyszerész, emésztést segítő gyógynövényként emlegette. A mediterrán térségben őshonos növénnyel azonban nemcsak a görögök, hanem az egyiptomiak, a kínaiak és a rómaiak is gyakran gyógyítottak.

A növény minden része ehető, az íze és az illata az ánizsra emlékeztet Forrás: Shutterstock

Az édeskömény hozzájárul csontjaink egészségéhez, hiszen vasat, foszfort, kalciumot, magnéziumot, mangánt, cinket és K-vitamint is tartalmaz. Ez utóbbi segíti a kalcium felszívódását, hiánya növeli a csonttörés kockázatát. Továbbá a magjában található illóolajnak puffadásgátló, görcsoldó, emésztést segítő hatása van, és megszünteti a gyomorfájdalmakat.

A kálium, a kalcium és a magnézium felveszi a harcot a magas vérnyomással, rost-, folsav-, C-vitamin- és B6-vitamin tartalma pedig hozzájárul a szív egészségéhez.

A növényben található A- és C-vitamin erős antioxidánsok, védik a szervezetet a szabad gyököktől, amelyek károsítják a sejteket. A Stanford Medicine Cancer Institute szerint

az antioxidánsok csökkentik a rák kialakulásának kockázatát.

Ám nemcsak a gumója és a magjai, hanem a levelei is rendkívül hasznosak: asztmásoknak szokták ajánlani, hogy forrázzák le a leveleket, hajoljanak a gőz fölé, és inhaláljanak. Ez gyengíti a tüneteket, és köhögés ellen is kiváló. Az ősi Kínában a teáját kígyómarás, rovarcsípés, ételmérgezés és torokfájás esetén használták.

Az édeskömény alacsony a kalóriatartalma és csökkenti az étvágyat Forrás: Shutterstock

Hippokratész csodaszere a tányéron

A növény minden része ehető, az íze és az illata az ánizsra emlékeztet, a húsa pedig ropogós. Gumójából előételt, főzeléket, mártást és salátát is készíthetünk. Olaszországban például szívesen fogyasztják párolva, vagy olajban kisütve köretként. Emellett a zöldséglevesek kiváló alapanyaga, és még krémlevest is főzhetünk belőle.

Alacsony a kalóriatartalma, és csökkenti az étvágyat, ezért gyakran használják diétás ételek elkészítéséhez.

Lesse el a videóból, hogyan kell feldarabolni a növény gumóját, majd készítsen egytálételt krumpliból, édesköményből és sertéshúsból! Recept a videó után.

Forrás: Food & Wine Magazine

Krumpliból, édesköményből és sertéshúsból készült egytálétel

Hozzávalók:

  • 2 burgonya
  • 1 édeskömény gumója
  • 1 pirospaprika
  • 4 szál kakukkfű
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 300 ml húsleves alaplé
  • 4 csontozott sertésszelet

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Daraboljuk fel a krumplit, a paprikát és az édeskömény gumóját, majd tegyük egy tepsibe a kakukkfűvel, a fokhagymával, és pirítsuk néhány percig. Keverjük össze a paradicsompürét a húsleves alaplével, öntsük a tepsibe, fedjük le alufóliával, és süssük további 30 percig. Ha letelt az idő, állítsuk be a sütőt 220 fokra, tegyük a tepsibe a sertésszeleteket, és süssük 15-20 percig, vagy amíg aranybarnára pirul.