Diétázóknak kötelező: a zöldség, amelyet Homérosz keresztelt el

spárga
Vágólapra másolva!
Szigorú diétát követ? Minden bevitt kalória számít? Akkor ezt a zöldséget válassza a piacon! Tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal, energiával, és a legjobb benne, hogy minimális a kalóriatartalma. Mindenképp érdemes beépítenie az étrendjébe, hiszen még számos varázslatos tulajdonságot írhatunk a királyi zöldség számlájára.
Vágólapra másolva!

A spárgát Krisztus előtt 5000 körül gyógynövényként használták a Kínai Birodalomban: hurutos megbetegedéseket és fekélyeket gyógyítottak vele. Sőt, Görögországban, Egyiptomban és a Római Birodalomban is korán felfedezték kincset érő hatásait. Noha a görögök, pontosabban Homérosz nevezte el, ételként először a rómaiak tekintettek rá. A franciák az 1400-as években kezdték termeszteni, az angolok és a németek az 1500-as években ismerték meg, az Egyesült Államokban pedig 1850 körül terjedt el a tápláló növény.

Kezdetben azonban csak a vagyonos, főúri réteg engedhette meg magának, hogy spárgát vásároljon, mert rendkívül drága volt.

A spárga rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag Forrás: Shutterstock

Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy nem hizlal, ám tele van energiával. Emellett vízhajtó, tisztító és vérnyomáscsökkentő hatású. Rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag: kiemelkedő kálium-, kalcium-, vas- és magnéziumforrás. Ami a vitaminokat illeti: A-, C-, E-, K-, B1-, B2-, sőt, még B6-vitamint és folsavat is tartalmaz.

Aszparaginsav-tartalmának köszönhetően hozzájárul az idegrendszer egészséges működéséhez.

A spárgában rendkívül magas a K-vitamin-tartalom, ami véralvadásgátló, javítja a csontok egészségét, csökkenti a csonttörés kockázatát. Továbbá jelentős mennyiségű inulint tartalmaz, amely nem bomlik le az emésztőrendszerben, hanem a vastagbelünkbe kerül, ahol az egészséges baktériumok tápláléka lesz, végül kiürül. Az inulin felelős a hatékonyabb tápanyag-felszívódásért, és

csökkenti a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.

Emellett a spárgában rengeteg glutation is van, amely egy méregtelenítő vegyület, és segít a rákkeltő anyagok elpusztításában; vagyis felvehetjük a harcot a rákos megbetegedésekkel, beleértve a csont-, mell-, tüdő- és vastagbélrákot is.

Forrás: Shutterstock

A spárgakínálat igen színes

A piacok standjain vagy a boltok polcain három félével találkozhatunk: fehér, lila és zöld. A színe a kapott fénymennyiségtől, és a betakarítás idejétől függ. A fehér a föld alatt nő, és mivel nem éri nap, nem képződik benne klorofil, ami a zöld színért felelős. Enyhén aromás ízű, ám

ez tartalmazza a legkevesebb vitamint.

A lila csúcsai kibújnak a földből, sokkal aromásabb, mint fehér társa, viszont több cukrot és kevesebb rostot tartalmaz. Színét az antociánoknak köszönheti, amelyek erős antioxidáns flavonoidok; gyulladáscsökkentő és rákellenes hatásúak.

A zöld pedig a föld felett nő, bőséges vitamin- és ásványianyag-forrás, különösen gazdag C-vitaminban, illetve ennek van a legerőteljesebb, legaromásabb íze.

A zöldségek királya fejet hajt a konyhában

Készíthetünk belőle levest, előételt, köretet és salátát is; a titok a megfelelő előkészítésben és a zöldség kiválasztásában rejlik. A zöld spárga tovább marad friss, mint a lila vagy a fehér; vásárlásnál figyeljünk rá, hogy

csak fényes, friss, lédús zöldséget válasszunk,

a vége ne legyen se száraz, se repedezett. Ha egy mód van rá, használjuk fel azonnal; a hűtőben maximum három napig tároljuk, nedves ruhába csavarva. Főzés vagy sütés előtt mindenképp vágjuk le a fehér és a lila spárga fás szárvégeit, és hámozzuk meg az egész szárat; a zöld fajtákat nem szükséges teljesen meghámozni. Az előkészítésről a videót a cikk végén találja.

Ha salátát szeretnénk készíteni belőle, kössünk össze néhány darabot, főzzük 5-10 percig forrásban lévő vízben úgy, hogy a csúcsokat ne lepje el. Ez a növény legértékesebb része, jóval hamarabb megfő, mint a szára. Ha egy kis cukrot és vajat adunk a vizéhez, finomabb lesz a zöldség.

Ha vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt vettük fel a bevásárlólistánkra, semmiképp se főzzük meg; így megőrzi az összes tápanyagot.

Nyersen készíthetünk belőle például gyógyitalt, hiszen a növény majdnem 90%-a víz. Ha pedig egy finom és egészséges ebédre vágyunk, grillezzük vagy pirítsuk meg: először készítsük elő, mossuk, illetve hámozzuk meg, azután forgassuk meg egy kis olívaolajban. Tegyük a sütőlapra, sózzuk, borsozzuk, majd süssük 200 fokon 25 percig. Sőt, akár még mártást is készíthetünk hozzá!

Forrás: Pinterest

Spárga vörösborecetes mártással

Hozzávalók:

  • 2 nagy kaliforniai paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál kókuszolaj
  • 3-4 evőkanál vörösborecet
  • ¼ csésze friss bazsalikom
  • 450 g spárga, előkészítve
  • ½ csésze víz

Elkészítés:

Aprítsa fel a paprikát, azután pirítsa harminc percig a kókuszolajban a fokhagymával együtt. Ezt követően öntse egy aprítógépbe, adja hozzá a vörösborecetet, a bazsalikomot, egy csipet sót és borsot, majd pürésítse.

Készítse elő a spárgákat, forralja fel a vizet egy edényben, és főzze a szárakat körülbelül 5 percig. Ha elkészült, tálalja frissen a vörösborecetes mártással. Díszítse bazsalikommal.