Egyen úgy, mint egy skót!

2018.03.27. 09:35

Gordon Ramsay hazájának különleges fogásain nem győzünk csodálkozni: el sem merjük képzelni, mi az a töltött bendő, és szóhoz sem jutunk a rántott Mars-szelet gondolatától! Látható, hogy azoknak nem igazán kedvez a skót konyha, akik aggódnak az alakjukért. Bár valószínűleg nemcsak a diétázóknak, hanem senki másnak nem jutna eszébe véres hurkát és egy kiadós adag babot reggelizni. Mármint a skótokon kívül.

A skót gasztronómiáról legtöbbünknek a haggis – ami a töltött birkagyomor – és a whisky jut eszébe, de bőven tartogat még érdekességeket Gordon Ramsay hazájának konyhája. A nemzetközi fogások rajongói egy kis kreativitással könnyedén összeállíthatják a saját skót menüjüket. Ha a híres nemzeti ételükhöz, a töltött bendőhöz nem állna rendelkezésünkre elég birkabelsőség és maga a bendő, a következő, egyszerűbb fogásokkal is megidézhetjük Skócia ízeit.

Skót zablepényForrás: The Famous Grouse

Ha egy igazi, hamisítatlan skót reggelire vágyunk, akkor kolbász, szalonna, véres hurka, tojás és paradicsomos bab kerüljön a tányérunkra. A skótok kenyér helyett gyakran fogyasztanak zablepényt, amit zabliszt, só, szódabikarbóna, olaj és víz keverékéből 20 perc alatt elkészíthetünk. Az alakjukért aggódóknak általában nem kedvez a hagyományos skót konyha, de hurka és szalonna helyett választhatják a szintén népszerű zabkását is.

Hús, krumpli, tészta, forró olaj – ezekkel a hozzávalókkal már nem foghatunk mellé, ha skót úrként szeretnénk az ebédlőasztalhoz ülni.

Készítsünk pásztorpitét, amely a húsos ragu és krumplipüré házasításából született, vagy klasszikus skót tojást. A szigetországban street foodként is hódító, fűszeres húsba töltött, és bő olajban kisütött főtt tojással a húsvéti menüt is pikánsabbá tehetjük.

Kattintson a képre! Galéria nyílik!Forrás: The Famous Grouse

Érdemes kipróbálni a póréhagymás kakaslevest, vagyis a cock-a-leekie-t is, amit manapság főleg csirkéből készítenek. Sőt, nemcsak egy jó leves melegíthet át ezekben a fagyos tavaszi napokban, hanem

az aperitifként és digestifként egyaránt fogyasztható skót whisky is.

Az uzsonnát és a vacsorát sem érdemes elaprózni: az ötórai tea mellé elmajszolhatunk egy-egy shortbreadet, vagyis liszt, vaj és cukor keverékéből készített vajas süteményt, de megédesíthetjük a délutánt néhány édes zsemlével is. A kettévágott scone legautentikusabb tölteléke a narancslekvár, amit háromszáz évvel ezelőtt egy pórul járt skót zöldséges felesége talált fel:

a derék asszony egy rakomány keserű narancstól mentette meg férjét leleményességével. 

Készítsen skót tojást, és nyűgözze le a locsolkodókat!

A skótok kedvenc whiskyjéből, a The Famous Grouse-ból Skóciában három kortynyi fogy másodpercenkéntForrás: The Famous Grouse

Skót tojás

Hozzávalók:

  • 60 dkg darált hús
  • 8 tojás
  • 2 zsemle
  • 1 vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 4-5 evőkanál zsemlemorzsa
  • 5 evőkanál liszt
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 csipetnyi só
  • 1 csipetnyi bors

Elkészítés:

Főzzük a tojásokat forrástól számítva körülbelül 5-6 percig, azután hűtsük le hideg vízben, és pucoljuk meg. Vágjuk apróra a vöröshagymát és a petrezselyemzöldet, utána a száraz zsemléket áztassuk vízbe, majd alaposan nyomkodjuk ki. Tegyük egy tálba a darált húst, a zsemléket, a vöröshagymát, a petrezselyemzöldet, a fokhagymagerezdeket, ízlés szerint fűszerezzük, végül gyúrjuk össze.

Az így kapott húsos keverékbe csomagoljuk be a tojásokat, utána panírozzuk be: egymást követően
forgassuk meg lisztben, 2 db felvert tojásban és zsemlemorzsában. Egy serpenyőben forrósítsuk fel az olajat, végül süssük aranybarnára.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: