Kevesebb cukor, de ugyanolyan édes íz az új csokoládéban

Vágólapra másolva!
A Nestlé innovációja egy porózus szerkezetű cukor, amellyel a csokoládé a hasonló édességekhez képest 30%-kal kevesebb cukrot tartalmaz, de ugyanolyan édesnek érezzük, mint a hagyományos terméket. Mindezt kizárólag természetes hozzávalókkal, édesítőszerek használata nélkül érték el a kutatók.
Vágólapra másolva!

A cég az 1936-ban megjelent Milkybarban csökkentette a cukortartalmat. A csokoládészelet az Egyesült Királyság és Írország boltjaiban debütált Milkybar Wowsomes néven.

A Nestlé kutatói kizárólag természetes összetevők – víz, cukor és tejpor - felhasználásával módosították a cukor szerkezetét, amely így porózus, levegős szerkezetűvé vált. Ez az amorf szerkezetű cukor hamarabb olvad el a szánkban, mint a hagyományos kristályszerkezetű.

A lazább szerkezetű cukorból édesebbnek érezzük ugyanazt a mennyiséget, mint a kristályos változatból

– gondoljunk csak a vattacukorra.

Az ezen az elven működő strukturált vegyület nem egy mesterséges édesítőszer, hanem csupán módosított szerkezetű cukor.

Kevesebb cukor, de ugyanolyan édes íz Forrás: Nestlé

A Nestlé a Magyarországon forgalmazott termékek esetében is használni kívánja az új technológiát a cukortartalom csökkentése érdekében, de az eredeti íz megtartása mellett.

A társaság 2000-ben kezdte el termékei cukortartalmának folyamatos csökkentését. Elsőként arra tett nyilvános kötelezettségvállalást, hogy 2014 és 2016 között 10%-kal csökkenti több terméke cukortartalmát. Ezzel összhangban a Magyarországon is forgalmazott, gyermekeknek szánt gabonapelyhek hozzáadott cukortartalma 23%-kal csökkent 2012 óta, valamint 2016-tól kapható nálunk is az új, csökkentett cukortartalmú Nesquik kakaóitalpor, melynek hozzáadott cukortartalmát több mint 50%-kal csökkentették.