Lerántjuk a leplet a tökéletes tészta titkáról

tészta
Vágólapra másolva!
Tésztát főzni bárki tud – legyinthetnénk egyszerűen, és még igazunk is lenne. Mert tésztát főzni tényleg bárki tud, ám tökéletesen elkészíteni csak kevesen képesek. Ideje átértékelni a generációról generációra öröklött hagyományokat, mert a hiedelemmel ellentétben, nem kell olaj a vízbe, és nem szabad átöblíteni a kifőtt tésztát.
Vágólapra másolva!

Ha megkérdez 10 különböző szakácsot, hogyan kell tökéletes tésztát készíteni, valószínűleg 10 különböző választ fog kapni. Mi azonban most az America's Test Kitchen és az olasz konyha instrukcióit követtük az ínycsiklandó eredmény érdekében. Ugyan ki adhatna jobb tanácsot, ha tésztáról van szó, mint az olaszok?

Nem kell olaj a vízbe, és nem szabad átöblíteni a kifőtt tésztát Forrás: Shutterstock

Az első lépés – mint mindig – a víz felforralása. Fontos, hogy a tésztát kellően forró vízbe tegyük, hiszen ha korábban dobjuk bele, akkor szétázik, és ízetlen lesz. Sok ember tesz a vízbe olíva- vagy más növényi olajat, mert úgy gondolja, hogy így a tészta nem fog összeragadni.

Az olaj azonban megváltoztatja az állagát, rátapad a külsejére, így később nem tudja magába szívni a szószt, nem lesz ízletes.

A titok egyébként sem az olajban, hanem a víz mennyiségében rejlik:

450 g tésztához 3,7 liter vízre és egy evőkanál sóra van szükség. Ez a legjobb arány.

Ha felforrt a víz, öntse bele a tésztát, és keverje legalább 1-2 percig tésztaszedő kanállal. Ez segít, hogy ne ragadjon össze. A legjobb módja, hogy megállapítsuk, elkészült-e már, ha megkóstoljuk; a csomagoláson szereplő információk ugyanis általában nem megfelelőek. Az olaszok például addig főzik, amíg

al dente nem lesz; tükörfordításban azt jelenti: fogra való, azaz rágni kell, nincs teljesen megfőve

– legalábbis túlfőve biztosan nem.

Miután leszűrtük a tésztát, vegyünk ki egy csészével a vizéből, és tegyük félre. Később felhasználhatjuk a szósz készítéséhez. Fontos továbbá, hogy miután kiszedtük a tésztát

ne öblítsük le hideg vízzel,

mert így a mártás egyenletesebben bevonja a felszínét. Egyszerűen tegyük egy tiszta edénybe, majd öntsük rá a mártást – például olasz paradicsomszószt.

Forrás: Shutterstock

Olasz paradicsomszósz

Hozzávalók:

  • 4 evőkanál extraszűz olívaolaj
  • 4 vagy 5 gerezd fokhagyma
  • egy kis csokor friss petrezselyem, apróra vágva
  • 1 l paradicsomlé
  • ½ teáskanál só
  • ½ teáskanál bors
  • reszelt parmezán sajt

Elkészítés:

Öntse az olajat egy edénybe; sózza, borsozza, majd pirítsa meg a fokhagymát. Adja hozzá az apróra vágott petrezselymet, utána a paradicsomlevet, és keverje jól össze. Vegye takarékra a lángot, és főzze a mártást folyamatos keverés mellett. Mivel gyorsan sűrűsödik, ezért 5-7 perc alatt el is készül. Öntse a tésztára, keverje össze, és tálalja frissen reszelt parmezán sajttal.