Kilencven év után kinyithattak az ír kocsmák nagypénteken

Írország, pub, alkoholtilalom
A bartender pulls two pints of Guinness at the bar in MB.SLATTERY’S, a traditional Dublin pub located in the heart of Rathmines that has been in the Slattery family for two generations. On Monday, April 3, 2017, in Rathmines, Dublin, Ireland. (Photo by Artur Widak/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
Kilencven év után először nyithattak ki az írországi ivók nagypénteken.
Vágólapra másolva!

Egy - az eredeti, 1927-es tilalmat eltörlő - új szabályozásnak köszönhetően nagypénteken is fogadhatják a vendégeket az írországi csapszékek.

A sörözők előtt már kora reggel tömeg várta a nyitást.

A helyi borkereskedők szövetsége üdvözölte a változtatást, amely szerinte 40 millió euró, az az mintegy 12,5 milliárd forint többletbevétellel járhat.

- mondta Padraig Cribben vezérigazgató.

Illusztráció Forrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Cribben hangsúlyozta: a módosításnak köszönhetően a kocsmatulajdonosok választhatnak, hogy kinyitnak-e, ahogy minden más üzlet is, amely sohasem volt hasonló tilalom szenvedő alanya.

Az ivózár gyakran meglepte a húsvéti hosszú hétvégére Írországba látogató turistákat.

A szóban forgó 1927-es törvény betiltotta az alkoholos italok árusítását karácsonykor, nagypénteken és Szent Patrik napján. Az utóbbira vonatkozó korlátozást 1962-ben oldották fel.
A nagypénteki tilalom alól korábban is léteztek kivételek. A szállodák vendégeit, a levegőben, vasúton vagy tengeren utazókat, illetve a színházi előadások vagy sportesemények látogatóit kiszolgálhatták alkohollal.

Nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezik a keresztény világ.

Írország több mint ötmilliós lakosságának túlnyomó része római katolikus vallású.