Ennyit várjon, mielőtt vezetne, ha ivott

alkohol alkoholmérgezés férfi HASZNÁLATI TÁRGY kocsma pohár SZEMÉLY TÁRGY Prága, 2012. szeptember 12.
Olcsó szeszes italt tartalmazó poharat fog egy férfi egy prágai kocsmában 2012. szeptember 12-én. Metilalkohollal készített vodka és borókapálinka okozot
Prága, 2012. szeptember 12. Olcsó szeszes italt tartalmazó poharat fog egy férfi egy prágai kocsmában 2012. szeptember 12-én. Metilalkohollal készített vodka és borókapálinka okozott mérgezést Csehországban, ahol a halálos áldozatok száma tizenötre emelkedett, kórházakban pedig több tucat embert kezelnek mérgezéssel, közülük mintegy húsznak válságos az állapota. (MTI/EPA/Filip Singer)
Vágólapra másolva!
Azt gondoljuk, hogyha az italozásra ráeszünk egy kevés húsvéti sonkát és kenyeret, hamarabb felszívódik az alkohol? Tévedünk! Az étel, így a zsír sem közömbösíti az alkoholt. Tévhit az is, hogy a fröccs rendben van, ha vezetünk, mert „kevésbé hat". A leheletünket elfedhetjük ugyan jó erős mentolos cukorkával, de attól a vérünkben ugyanúgy kering az alkohol, és a szonda is kimutatja. A kávé sem megoldás: az igaz, hogy az ital okozta tompultság csökken, és éberebbek leszünk, de egy jó fekete nem segíti a lebontást – arra valóban csak a májunkban szorgosan dolgozó enzimek képesek.
Vágólapra másolva!

Ahogy nincs két egyforma ember, úgy az alkoholt sem egyforma ütemben bontja le a szervezetünk. Sok tényező hat a lebontási folyamatra, ilyen:

az életkor, a testzsírtartalom, az elfogyasztott ételek mennyisége és zsírtartalma – vagy éppen az, hogy éhgyomorra ittuk-e –, a beszedett gyógyszerek fajtája és mennyisége, illetve az is, hogy az adott alkoholmennyiséget mennyi idő alatt fogyasztottuk el.

Tehát a következő lebontási adatok csak hozzávetőlegesek, és egy egészséges májjal rendelkező, egészséges felnőttre vonatkoznak. Íme, a leggyakrabban fogyasztott italok, azok mennyisége, illetve hogy körülbelül mikorra bontja le a szervezet:

  • 1 korsó 4%-os sör: 1 óra 35 perc
  • 1 pohár (3 dl) 4%-os sör: 50 perc
  • 1 feles 50 %-os tömény (pálinka): 2 óra
  • 2 dl 10%-os bor: 1 óra 40 perc

Számítgatások helyett használhatunk alkoholkalkulátort, ami megmutatja, hogy a megivott alkohol mennyisége körülbelül mikorra ürül ki a szervezetből.

De a legjobb, ha aznap, amikor volán mögé ülünk, egyáltalán nem iszunk. Legalábbis vezetés előtt semmiképp.

Magyarországon zéró tolerancia van, azaz kizárólag 0%-os véralkoholszinttel lehet vezetni!

Ha önnek, vagy környezetében bárkinek alkoholproblémái vannak, tájékozódjon a lenti szervezetek honlapján, vagy hívja az alábbi számok valamelyikét:

Egészséges Magyarországért Központ, Alkohol segélyvonal, Tel.: 06 1 393 51 72

Anonim Alkoholisták, Tel.: 06 1 251 00 51 (hétköznap 15-18 óráig)

Addictus, Tel.: 06 1 238 9563