Felvidéki menü: furkóleves és sztrapacska ebédre

túrós pite
Vágólapra másolva!
Még egyetlen receptben is képes megelevenedni a Felvidék íze és illata, mi pedig mindjárt hármat is mutatunk önnek. Ez a vidék rengeteget tudna mesélni az ott fellelhető kincsekről és a hagyományos gasztronómiáról, noha a legtöbb étel elkészítési módja helyenként eltérő. Hozza el otthonába a Felvidéket egy ebéd erejéig; készítse el a külhoni magyarok receptjeit!
Vágólapra másolva!
Forrás: A Beautiful Mess

Furkóleves

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya, felkockázva
  • 500 g liszt
  • 3 evőkanál zsír
  • 2 db vöröshagyma, apróra vágva
  • 1 db tojás
  • 1 teáskanál só

Elkészítés:

Pucolja meg és kockázza fel a krumplit, majd főzze meg sós vízben. Ha elkészült, törje össze krumplinyomóval, a vizet pedig tegye félre. Pirítsa meg a hagymát zsíron egy serpenyőben; keverje össze a krumplit a liszttel, a sóval, két teáskanál zsírral, a tojással, és gyúrja össze. Ha lágynak érzi, adjon még hozzá lisztet, utána készítsen a tésztából gombócokat.

Forralja fel újra a burgonya vizét, majd dobja bele a gombócokat. Közben öntse a hagymához a pirospaprikát, merjen rá 1-2 evőkanálnyi forró levet, keverje össze, majd öntse a leveshez. Ha a gombócok feljöttek a felszínre, forralja még öt percig, azután tálalja frissen.

Forrás: -

Sztrapacska

Hozzávalók:

  • 1 kg krumpli, reszelve
  • 50 dkg liszt
  • 30 dkg juhtúró
  • 20 dkg szalonna, apróra vágva
  • 2 tojás

Elkészítés:

Süsse meg az apróra vágott szalonnát, azután tegye félre. Reszelje le a krumplit, közben néha szórja meg liszttel, hogy ne barnuljon meg. Adjon hozzá két evőkanállal a kisütött szalonna zsírjából, 2 tojást és egy csipet sót. Forraljon fel vizet egy edényben, majd szaggassa bele az elkészült tésztát, mint a galuskát. Közepes lángon főzze 5-6 percig, vagy amíg a víz tetejére emelkednek, közben keverje folyamatosan.

Kenjen ki egy tepsit szalonnazsírral, tegye bele a leszűrt, megfőtt galuskát, szórja meg a túróval és a szalonnával, végül süsse néhány percig, hogy az ízek összefőjenek.

Forrás: -

Túrós pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 10 dkg zsír
  • 15 dkg kristálycukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tojás
  • egy kis tej

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 10 dkg porcukor
  • 5 tojás
  • 1/2 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg mazsola
  • 2 evőkanál kekszmorzsa vagy darált keksz

Elkészítés:

Melegítse elő a sütőt 180 fokra, és béleljen ki egy kisebb méretű tepsit sütőpapírral. Keverje össze a lisztet a sütőporral, szitálja le, majd morzsolja el a zsírral. Adja hozzá a tojást, a kristálycukrot, illetve egy kis tejet, hogy össze tudja gyúrni tésztát. Ha elkészült, szedje ketté, az egyiket nyújtsa ki, és tegye a tepsibe.

A töltelékhez válassza ketté a tojásokat, a sárgáját keverje össze a porcukorral és a vaníliás cukorral; adja hozzá a túrót, a mazsolát, a kekszmorzsát és a tojásfehérjékből keményre vert habot. Öntse a tölteléket a tepsibe, majd nyújtsa ki a másik tésztát is, és tegye rá. A tetejét kenje meg tojássárgájával, szurkálja meg villával, és süsse háromnegyed órát, vagy amíg aranybarna lesz. Tálalja porcukorral megszórva.