Készítsen hajdúsági kukólevest ebédre!

leves
Vágólapra másolva!
Kicsiny országunk számos kincset rejt magában, és itt nemcsak a természeti értékekre gondolunk, hanem a színes gasztronómiára, amely határon belül is számos eltérést mutat. Talán nem tudjuk bejárni vidékünk minden szegletét, de a konyhánkba még elhozhatjuk a jó magyar fogásokat. Kezdjük is mindjárt egy fazék kukólevessel!
Vágólapra másolva!

Hajdúsági kukóleves

Hozzávalók:

  • 2 kukó, vagyis kifújt tojáshéj személyenként
  • 20 dkg főtt sertéstüdő, darálva
  • 5 dkg füstölt szalonna, apróra vágva
  • 15 dkg köles, párolva
  • 1 csomó petrezselyemzöld, apróra vágva
  • 1 vöröshagyma, apróra vágva
  • 2 tojássárgája
  • 2 teáskanál őrölt gyömbér
  • 1 evőkanál zsír
  • 2 evőkanál liszt
  • 2 dl tej
  • 1,5 dl víz
  • ecet

Elkészítés:

Egy hegyes késsel lyukassza ki a tojás egyik végét – a lyuk másfél-két centiméter átmérőjű legyen –, és öntse ki a tartalmát. Alaposan mossa ki a tojáshéjakat, majd tegye félre. Párolja meg a kölest, darálja le a sertéstüdőt, vágja apróra a szalonnát, a petrezselyemzöldet és a hagymát. Keverje össze a kölest, a sertéstüdőt, a szalonnát, a tojássárgáját, a petrezselyemzöldet az őrölt gyömbérrel. Sózza, borsozza ízlés szerint, utána óvatosan töltse meg háromnegyedig a tojáshéjakat; végül főzze meg az 1,5 deciliter vízben.

Készítsen rántást a zsíron lisztből és hagymából, engedje fel tejjel, és sűrítse be a levest; ízesítse egy kis ecettel, végül forralja fel, és tálalja frissen. 35-40 perc alatt fő készre.