Velence, az Etyek-Budai borvidék kincse

2018.04.12. 07:15

Velence az Etyek-Budai borvidék egyik régiója, illetve egy öt borból álló kollekció névadója; közülük kettőt arany-, és ezüstéremmel jutalmaztak a 2017-es VinAgora Nemzetközi Borversenyen.

Bár az Etyek-Budai borvidék csak 1990-ben kapott borvidéki rangot, a szőlőtermelésnek több évszázados hagyományát őrzi. Ökológiai adottságainak köszönhetően minőségi borok készülnek ezen a területen, amelyek közül ötöt egy izgalmas Velence-koncepcióba csomagolva ismerhetünk meg.

Forrás: Etyek-Budai borvidék

Az Irsai Olivér egy nagy népszerűségnek örvendő, könnyed, illatos bor, amely nagyon jó savgerinccel rendelkezik. Kiváló minőségét bizonyítja, hogy a 2017-es 

VinAgora Nemzetközi Borversenyen aranyérmet szerzett.

A Cserszegi Fűszeres illatjegyeit tekintve hasonló az Irsaihoz; egyfajta reduktív ízvilág, üde savak, jó savgerinc jellemzi. A Zöld Vertelinit egy jelentős terméskorlátozó technikával termelik a 25 éves szőlőterületen, ám a mennyiséget kárpótolja a kiemelkedő minőség: ásványianyag-tartalma magas, ízvilága intenzív.

A Velence Cuvée egy zamatos, testes és értékes bor, amelyet a déli részről származó chardonnay és a Nadap községi rajnai rizling tesz izgalmassá.A 2017-es VinAgora Nemzetközi Borversenyen nemcsak az Irsai Olivér, de a Rosé Cuvée is kiválóan szerepelt: ezüstéremmel díjazták.

A különleges bor 50%-át a kékfrankos, 25-25%- át pedig a syrah és a zweigelt teszi ki. A kékszőlő az agárdi területen érik, és nagyban hozzájárul a rosé ropogós savához, amelyet a syrah még zamatgazdagabbá tesz; a harmadik összetevő pedig a szép, lazacos színárnyalatáért felel.

Az Etyek-Budai borvidék egyik régiója Velence, amelynek szerepköre ez idáig nem igazán emelkedett ki. Sokáig ismeretlen terület volt szőlő- és bortermelés szempontjából, pedig a Velencei-tó közelségének köszönhetően kedvező adottságokkal rendelkezik: a Pázmánd, Nadap, Sukoró és Pákozd gránitos talaja, valamint a déli parti agárdi szőlőterületek talaja is kiváló minőségű.

– emelte ki Dobos Ferenc főborász, a Velencei-tavi Borászati Kft. ügyvezetője, aki egyben a Velencei-tó Körzeti Hegyközség elnöke is.

A terület különlegessége, hogy mivel a móri borvidék felől hűvösebb fuvallatok áramlanak, a borok elengedhetetlen kellékei, a savak nem égnek el. Ennek köszönhetően minden borunkra jellemző a szép savgerinc.

A Velence borokat az Ital Magyarország Kft. forgalmazza.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: