Ön is elköveti ezeket a hibákat, ha csirkét süt?

csirke
Vágólapra másolva!
Átöblíti a nyers csirkét? Gyakran pirítja meg a zöldségekkel együtt? Mindig telerakja a serpenyőt csirkecombokkal, hogy minél hamarabb kész legyen az ebéd? Ne tegye többé! 
Vágólapra másolva!

Felesleges lemosnia, átöblítenie vagy beáztatnia a nyers csirkét, mert ez nem fogja megölni a baktériumokat. Sőt, így jó eséllyel beszennyezi a munkafelületet, a mosogatót és az edényeket is. Elég, ha áttörli a húst száraz papírtörlővel, hiszen a főzéshez vagy sütéshez szükséges magas hőmérséklet úgyis elpusztítja a baktériumokat.

Forrás: Shutterstock

Ha pácot készít, figyeljen rá, hogy a csirke maximum két órát legyen a lében, amennyiben citrom-, lime- vagy narancslevet is tartalmaz. A bennük található savak ugyanis elkezdik lebontani a húst, ha túl sokáig hagyjuk a páclében, így sem ízletes, sem gusztusos nem lesz.

Amennyiben úgy döntünk, hogy serpenyőben sütjük meg a csirkecombokat, semmiképp se próbáljuk meg az összeset egyszerre elkészíteni.

Ha túl sok hús van a serpenyőben, nem fognak egyenletesen megbarnulni; nem lesznek finomak, ropogósak.

Ám könnyen beleeshetünk abba a hibába is, hogy az egészben sült csirkét azonnal szeletelni kezdjük, amint kivettük a sütőből. A nyers hús nagy része víz, ez a víz pedig hő hatására kiszivárog a hús belsejéből a felszínére. Ahhoz, hogy újra visszaszívja, időre van szükség, ezért

mindig pihentessük legalább 15 percet.

Sose süsse együtt a zöldségeket és a csirkét; mire a csirke megsül, addigra a zöldségek szétfőnek, ami nem egy gusztusos látvány. Helyette először pirítsa meg a húst, utána a zöldségeket.