Egy falat Ázsia: thai tészta és kókuszos csirkeleves hétvégére

thai leves
Vágólapra másolva!
Még sosem volt szerencséje kipróbálni a thai konyhát? Akkor itt az ideje, hogy ezen a hétvégén megelevenedjenek Thaföld pazar ízei, illatai és hangulata. Készítsen thai tésztát, kókuszos csirkelevest, és harapjon bele Ázsiába!
Vágólapra másolva!
Forrás: Delicious

Padlizsános thai tészta

Hozzávalók:

  • 250 g rizstészta
  • 2 evőkanál szójaszósz
  • 1 evőkanál szezámolaj
  • 1 teáskanál barna cukor
  • 4 teáskanál növényi olaj
  • 225 g padlizsán, szeletelve
  • 5 mogyoróhagyma, vékonyan felszeletelve
  • 3 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 2 evőkanál szezámmag
  • 1 marék friss bazsalikom

Elkészítés:

Főzze meg a rizstésztát, közben keverje össze egy kis tálban a szójaszószt, a szezámolajat és a cukrot; keverje, míg a cukor fel nem oldódik.

Melegítsen fel egy serpenyőben 3 teáskanál növényi olajat, majd pirítsa meg a felszeletelt padlizsán mindkét oldalát. Fakanállal lökje a serpenyő szélére a padlizsándarabokat, öntsön a közepére 1 teáskanál növényi olajat, utána pirítsa meg a mogyoróhagymát és a fokhagymát.

Adja hozzá a kifőtt tésztát, a cukros keveréket, és főzze jól össze az egészet. Tálalja friss bazsalikomlevelekkel, ízlés szerint szórja meg szezámmaggal.

Forrás: Shutterstock

Tom kha gai, vagyis thai kókuszos csirkeleves

Hozzávalók:

  • 400 g csirkemell
  • 6 csésze kókusztej
  • 1 hüvelykujj nagyságú galanga vagy gyömbér
  • 3 szál citromfű
  • 1 hagyma
  • 2 paradicsom
  • 6 limelevél
  • 200 g gomba
  • 5-10 csilipaprika
  • ½ teáskanál só
  • 4 evőkanál limelé
  • egy marék koriander

Elkészítés:

Szeletelje fel a galangát vagy a gyömbért vékonyan, vágja csíkokra a citromfüvet, azután langyosítson fel 3 csésze kókusztejet egy edényben; adja hozzá a gyömbért és a citromfüvet. Ne várja meg míg teljesen felmelegszik; vegye le a tűzről, és tegye félre néhány percre.

Szeletelje fel a csirkét apró darabokra, tegye vissza a citromfüves kókusztejet a gázra, adja hozzá a csirkedarabokat, a megmaradt tejet, és közepes lángon melegítse fel. Vágja karikákra a csilipaprikát és a gombát, utána adja hozzá.

Amint forrni kezd, vegye takarékra a lángot. Vágja fel a hagymát és a paradicsomot ék alakú darabokra, majd szórja a levesbe. Tépje darabokra a limelevelet, és a sóval együtt adja hozzá; keverje óvatosan még 5-10 percig. Aprítsa fel a koriandert, szórja a levesbe, és keverje össze. Az utolsó lépésben pedig öntse bele a frissen facsart limelevet.