Tudja, melyik nemzet készíti a legprecízebben a sört?

sör, japán sör
Vágólapra másolva!
A japánok precizitása és tökéletességre való törekvése a gasztronómiájukban is megmutatkozik: a sör például mindig megfelelően hideg, a habja tökéletes, az étteremben pedig a szakácsok személyesen győződnek meg a vendég elégedettségéről. Itt van öt megdöbbentő tény, amit biztosan nem tudott a japán gasztronómiáról.
Vágólapra másolva!

Mint a világon minden nemzetnek, úgy a japánnak is megvan a maga italkultúrája, amit érdemes ismernünk, ha meglátogatjuk az országot, vagy mi fogadunk vendégeket a szigetről. Illetlenségnek számít például vendégségben magunknak italt tölteni; a házigazda teszi ezt meg vendégszeretete kifejezéseként. A gesztust ezután illendő viszonozni.

Ínycsiklandozó japán fogás Asahi Super Dry kíséretében Forrás: Soós Bertalan

Összejöveteleken nem illik addig inni, amíg mindenki meg nem kapta a poharát, és el nem hangzik a „kampai", vagyis az „egészségünkre" szó.

– mesélte Maki Stevenson, a Magyarországon élő és dolgozó séf.

A japán étkezési kultúrának is megvannak az egyedi szokásai: az étel például egy közös tányérra kerül, amiből az étkezés elején mindenki elveszi a maga adagját, utána pedig

már nem is illik szedni.

A japánok nem nézik jó szemmel, ha marad valami a tányérunkon, különösen, ha rizsről van szó.

– számolt be személyes tapasztalatairól Soós Bertalan, a tokiói útjáról nemrég hazatért fotós.

A MAFF, vagyis Japán Mezőgazdasági, Erdészeti és Halászati Minisztériuma, 2015-ös adatai szerint a japánok évente 54,6 kilogramm rizst esznek fejenként.

– nyilatkozta Maki Stevenson.

Japán éttermi életkép Forrás: Soós Bertalan

Noha Európában négy évszakot különböztetünk meg, Japánban több tucat, alapanyagokat is érintő szezon él a köztudatban.

A japán szakácsok minden esetben az adott időszakra jellemző legkiválóbb hozzávalókat csempészik bele az ételekbe,

és az elkészítésük, bemutatásuk is szerves része a kulináris élménynek.

– mondta Jókuti András, a Világevő blog szerzője.

– emelte ki Soós Bertalan.

Elsőre talán nem is gondolnánk, de Japán a világ élvonalába tartozik a sörfogyasztás tekintetében. Népszerűek a kézműves és az Asahi Super Dry-hoz hasonló, lager típusú sörök is.