Így még biztosan nem evett otthon fagylaltot

2018.06.06. 07:05

Nincs is jobb egy forró nyári napon, mint egy finom fagylalttal vagy jégkrémmel lehűteni magunkat. Legszívesebben ki sem mozdulnánk a hűvös szobából, a napsütés és a jó idő mégis kicsábít a városba vagy a kertbe. Ha otthon töltjük a délutánt, és van a mélyhűtőben jégkrém, akkor érdemes a kamrába is benézni, és összeszedni a házi tölcsér hozzávailóit. Ám most nem az általunk ismert, hétköznapi értelemben vett tölcsérről van szó, de nem ám! Halmozza az élvezeteket, és készítsen kürtőskalácsot a fagylalthoz!

Forrás: Pinterest

Kürtőskalácstölcsér

Hozzávalók a tésztához:

  • 120 ml meleg víz
  • 2 evőkanál cukor, plusz 1 teáskanál
  • 7 g aktív száraz élesztő
  • 375 g liszt
  • 1 csipet só
  • 120 ml meleg tej
  • 5 evőkanál sózatlan vaj, megolvasztva
  • 2 tojássárgája
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 tojás felverve

Hozzávalók a tálaláshoz:

  • 200 g cukor
  • 2 teáskanál őrölt fahéj
  • 170 g csokoládé, megolvasztva
  • színes cukorkák
  • fagylalt

Elkészítés:

Keverje össze az 1 teáskanál cukrot és a meleg vizet egy tálban, amíg a cukor feloldódik. Öntse bele az élesztőt, azután szitálja hozzá a liszt, a só és a 2 evőkanál cukor keverékét. Öntse hozzá a tejet, 3 evőkanál vajat és a két tojássárgáját, majd keverje jól össze.

Gyúrja, míg a tészta elválik az edény falától, azután öntse az olajat a tál aljára, tegye vissza a tésztát, fedje le folpackkal, és hagyja kelni egy órán át.

Ha letelt az idő, melegítse elő a sütőt 190 fokra, és vágja 8 egyenlő részre a tésztát. Minden darabból formázzon hosszú, vékony tésztacsíkokat.

Alufóliából készítsen tölcsér alakú formákat, csavarja fel rá a tésztát, azután állítsa fejjel lefelé egy muffin-sütőformába. Kenje be a külsejüket az 1 felvert tojással, és süsse 18-20 percig.

Ha elkészült, keverje össze a 200 gramm cukrot és a 2 teáskanál fahéjat. Kenje meg a tölcsér külsejét a maradék 2 evőkanál olvasztott vajjal, forgassa meg a fahéjas cukorban, öntsön bele olvasztott csokoládét, végül tegyen a tetejére fagylaltot. Vagy forgassa meg a tölcsér száját olvasztott csokoládéban, azután színes cukorban, esetleg töltse fel bogyós gyümölcsökkel.

 

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: