Június közepén ne hagyja ki a Magyarország legnagyobb pezsgőkóstolóját

2018.06.08. 06:20

Hazánkban még soha nem látott választékkal várja a pezsgőrajongókat a Winelovers Pezsgő Június Nagykóstoló. A korábbi évekhez képest sikerült a rendezvényt még izgalmasabbá és vonzóbbá tenni: a belépőjegy több, mint 30 hazai és 50-nél több nemzetközi márka válogatott tételeinek kóstolását foglalja magában, így közel 200 pezsgő, franciacorta, cava, crémant, prosecco, sekt és újvilági pezsgő szerepel a kínálatban. A champagne teremben – külön térítés ellenében - 120 tétel között válogathatnak az ínyencek.

Június 16-án 14.00 órakor nyitja meg kaput az év legnagyobb és legszínvonalasabb pezsgős rendezvénye, és egészen 22.00 óráig várja a Corinthia Hotel Budapest termeiben a vendégeket a Winelovers Pezsgő Június Nagykóstoló. Az ismert magyar pezsgőkészítők (Törley, Garamvári) mellett számos olyan pincészet is elhozza pezsgőit, amelyek elsősorban csendes boraikról ismertek.

Az Etyek-Budai borvidék termelői közös standjukon 8 etyeki pezsgőt mutatnak be. A gyümölcsös, könnyed tankpezsgőktől a tradicionális eljárással készült, érlelt, évjáratos pezsgőkig számos pezsgőstílus vonul fel; a hazai kínálaton túl pedig Európa és az Újvilág pezsgői is elérhetőek lesznek a forgalmazó kiállítóknál, alkalmat kínálva a különböző tételek összekóstolására, az adott termőhelyek, szőlőfajták és pezsgőkészítései eljárások összehasonlítására.

PezsgőkóstolásForrás: Benkő M. Fanni

Champagne terem: 34 márka, 120 tétel

A Champagne Terem egyedülálló lehetőséget biztosít a világklasszis champagne-ok alaposabb megismerésére, hiszen számos tétel poharazva is elérhető lesz. A különböző champagne házak és stílusok közötti eligazodásban Varró-Turóczi Anett champagne-kereskedő lesz a vendégek segítségére. Összesen 34 champagne ház 120 tételét lehet nyugodt körülmények között, akár előzetes asztalfoglalással megkóstolni; a legnagyobb nevek (Moët&Chandon, Piper Heidsieck, Bollinger, Roederer, Veuve Clicquot) ugyanúgy képviseltetik magukat, mint az ikonikus szuperprémium márkák (Dom Pérignon, Salon, Krug) és az egyedi karakterük miatt keresett kisebb pezsgőházak (Lancelot-Pienne, Moussé&Fils). A Palmer champagne ház pedig ezen az eseményen debütál Magyarországon, hat különböző tétellel.

Palmer pezsgő a falatkákkalForrás: Origo

Ez utóbbi ház két pezsgőjével már most szerdán megismerkedhettek az újságírók és a szakemberek egy „mini kóstoló" keretében. A Palmer Brut Reserve és Rosé Reserve pezsgőhöz Evans Victoria, a budapesti Caviar & Bull étterem vezető sommelier-je állított össze ízelítő falatkákat. Nekem különösen a fehér pezsgő ízlett, bármilyen alkalomra ajánlom.

Két exkluzív mesterkurzus, négy rövid minikurzus

A szervezők már 13 órától várják a Caviar&Bull étterembe mindazokat, akik egy-egy témában szakértő kalauzolással kívánnak elmélyedni – és fantasztikus pezsgőket kóstolni. Az első mesterkurzuson Szabó Péter osztriga sommelier és Szik Mátyás háromszoros sommelier bajnok mesélnek arról, hogy miért alkot tökéletes párost az osztriga és a pezsgő – természetesen kóstolással alátámasztva mondanivalójukat. 14.45-től Márkus György, a világ egyik legelismertebb pezsgőszakértője és Bálint László nemzetközi borakadémikus 8 olyan prestige cuvée-t mutat be, amelyek még a gyakorlott champagne kóstolókat is minden bizonnyal lenyűgözik.

Top 10 pezsgőForrás: Gellér Anna

A minikurzusok négy témába engednek betekintést: a Kreinbacher pezsgőkön keresztül a somlói terroir és a champagne- tradíciókkal ismerkedhetnek meg az érdeklődők; Garamvári Vencel a pezsgőkészítés kulisszatitkaiba avat be, a Schlumberger pezsgők megmutatják, hol tart most az osztrák „Sekt", végül pedig a spanyol cava-k legjavát hozza el a Vino Castillo.

A Pezsgő Június legjobb tételei

Immár hagyomány, hogy a Winelovers nagykóstolókat megelőzi az adott tematikához kapcsolódó teszt. Most sem volt ez másképp: az ötfős szakmai zsűri az 54 pezsgőt vakon kóstolva, egységes és objektív szempontok szerint bírálta.

A teszt alapján a zsűri az alábbi tételeket ítélte a legjobbnak a Nagykóstolón kiállító pincészetek és kereskedők által beküldött pezsgők közül:

Top 10 magyar pezsgő

 • 1. Garamvári Szőlőbirtok, Furmint Brut 2015
 • 2. Haraszthy Pincészet, Öreghegy Brut 2012
 • 3. Kálna Pince, Brut Nature Chardonnay
 • 4. François, President Brut 2014
 • 5. Garamvári Szőlőbirtok, Brut Nature
 • 6-7. Barta Pincészet, Furmint Brut Pezsgő 2010
 • 6-7. Pelle Pincészet, Tokaji Pezsgő 2014
 • 8-9. Hungaria, Pinot Blanc Brut Jubileum Edition
 • 8-9. Törley Pezsgőpincészet, Chardonnay Brut 2014
 • 10. Rókusfalvy Birtok, Pezsgő 2014
Top 5 külföldi pezsgőForrás: Gellér Anna

 

Top 5 külföldi pezsgő

 • 1-2. Castillo Perelada, Stars Touch of Rosé Brut 2014
 • 1-2. Gramona, Imperial Brut Gran Reserva 2011
 • 3. Agusti Torello Mata, Brut Nature Gran Reserva Cava
 • 4. Wolfberger, Crémant d'Alsace Riesling Brut
 • 5. Castillo Perelada, Cuvée Especial Brut Nature 2014

Természetesen ezek mind kóstolhatók lesznek a belépőjegyet váltók számára.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: