Olívaolajjal a fogyásért, a szívbetegség és az ízületi gyulladás ellen

2018.06.09. 16:18

Az olívaolaj a mediterrán konyha alapja, de ma már majdnem minden magyar konyhában ott áll egy üveggel a polcon. Ennek oka, hogy az ízélmény mellett még sok, egészségre gyakorolt pozitív tulajdonsággal rendelkezik. Ám az olívaolaj minősége nemcsak az előállítástól, hanem a bogyó fajtájától is függ. Korfun közel négymillió olajfa él, közöttük olyanok, amelyek több száz évesek. A szigetén termő lianolia fajta nagyon magas polifenol-tartalmú olívabogyót ad. Az ebből készült hidegen sajtolt olaj jótékony hatással lehet az szív- és érrendszeri betegségekre, az ízületi gyulladásra, az Alzheimer-kórra, sőt még a fogyást is segítheti.

Kenyéren és olívaolajon felnőni – tartja a görög mondás. Homérosz az olívaolajat találóan folyékony aranynak nevezte. Az ókori görögök amellett, hogy fogyasztották, szappan, bőr- és hajápoló készítésére használták, gyógyszerként is alkalmazták, nem véletlenül. Az olívabogyó tele van nyomelemekkel, vitaminokkal, esszenciális telítetlen zsírsavakkal és polifenolokkal. A-, E-, D- és K-vitamin tartalma révén erős antioxidáns, megköti a szabad gyököket, védi a szemet, javítja az állóképességet, gyorsítja a sejtregenálódást, a sebgyógyulást, lassítja az öregedést. Epehajtó hatása segíti az emésztést, csökkenti az epekövességet.

Forrás: Thinkstock

A mediterrán népeknél alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedés, ennek oka, hogy az olívában lévő telítetlen zsírsavak redukálják az érelmeszesedés és szívkoszorúér kialakulását okozó LDL-szintet a vérben. A rendszeresen fogyasztott jó minőségű olajnak vérnyomáscsökkentő hatása is van.

Az Athéni Egyetem 30 fajta olívabogyóból készült olajat vizsgált be, összesen 700 termelőtől, ezek közül 550 olívaolaj Görögországból származott. Az eredmények azt mutatták, hogy a lianolia fajtából készült korfui The Governor oleocanthal- és oleaceintartalma hétszer magasabb, mint a többié. Ez azért érdekes, mert az olaocanthal és az oleacein gyulladáscsökkentő, antioxidáns és idegvédő.

A hidegen sajtolt extra szűz olívaolaj jelentős vegyülete a hidroxi-tirozol is, amely csökkenti a vérzsírszintet; már napi 20 gramm megvédhet a vérzsírok egészségkárosító hatásaitól. A korfui The Governor 61%-kal több hidroxi-tirozol-származékot tartalmaz, mint amennyit a szabvány előír az extra szűz olívaolajok esetében.

Az egyik legjobb antioxidáns

Amellett, hogy tökéletes ízesítője ételeinknek, a jó alapanyagú és megfelelően szedett, sajtolt és tárolt olívaolaj az egészségünkért is sokat tehet. A korfui lianoliából készült olaj fogyasztása megoldást nyújthat az osteoarthritis, a krónikus ízületi gyulladás egyik fajtájára, amely a csontokat és a porcokat is érinti; belsőleg és külsőleg alkalmazva csökkenti a reumás fájdalmakat.

A kutatók szerint az Alzheimer-kór kialakulásáért az oligomerek felelnek. Azok a vegyületek, amelyek képesek módosítani ezeket az oligomereket, jótékony hatással lehetnek a betegségre. Ilyen az olívaolajban található oleocanthal is.

Az oleocanthal hasonló gyulladáscsökkentő hatással rendelkezik, mint az ibuprofen, jól használható gyulladásos betegségek gyógyítására. Az oleocanthal antioxidáns hatása fékezi a ráksejtek kialakulását, képes meggátolni a rákos sejtek elszaporodását, illetve áttétjét, elsősorban az emlőkben és a herékben.

A The Governor korfui olívaolajhoz a bogyókat kézzel szedik, közvetlenül a szüret után, nagyon kíméletes eljárással, hidegen sajtoljákForrás: The Governor

Az olívaolaj – főként az extra szűz – ízértéke és egészségre gyakorolt pozitív hatása akkor marad magas, ha elsősorban sütés-főzés nélkül fogyasztjuk, salátára öntve, vagy ahogy a Földközi-tenger vidékén: friss kenyeret mártogatunk az olajba, és úgy fogyasztjuk.

Az extra szűz olívaolaj füstpontja 210 °C, ami azt jelenti, hogy maximum addig szabad hevíteni. Az International Olive Council javaslata szerint sütésnél-főzésnél 180 °C fok alatti hőmérsékleten érdemes tartani, így biztosan megőrzi értékes tápanyagait, összetevőit.

EZ IS ÉRDEKELHETI