Kíváncsi, melyik az ország legjobb pálinkája?

2018.06.19. 10:00

Noha megvan az ország legjobb pálinkája, a díjátadóig csak a Pálinka Nemzeti Tanács két tagja tudhatja, ki az idei győztes. A versenyre idén is érkeztek különleges, vadontermő gyümölcsökből készült párlatok, ám a legtöbb nevezett tétel kajsziból, irsai olivérből és szilvából készült.

A Pálinka Nemzeti Tanács szakértői 307 különböző tételt kóstoltak végig Komáromban, hogy kiválaszthassák 2018 legjobb pálinkáit.

Minden évben szép számmal találunk gyöngyszemeket, amelyek közül sajnos csak egy viselheti az ország legjobb pálinkája címet

– mondta el Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke.

A verseny azonban nem pusztán ennek a fődíjnak az elnyeréséről szól: a pálinkafőzdék számára legalább annyira fontos, hogy a tételek megmérettetésével objektív szakmai visszajelzést kapjanak a munkájukról. Erre szolgál a pontszámok alapján megítélt arany, ezüst, és bronz minősítés, illetve a minták szöveges értékelése.

Az Országos Pálinka- és Törkölypálinka-verseny bírái 5 szempont alapján vizsgálták a nevezett párlatokat: külön pontozták az ízek és illatok karakterét, illetve tisztaságát, valamint hogy ezek mennyire harmonizálnak egymással.

A versenyre a klasszikusnak számító tételek mellett idén is érkeztek különleges házasítások: neveztek feketecseresznye és málna-, valamint birs és penyigei szilvapálinkával is.

Az eredményeket június 28-án, az Országház Felsőházában hirdetik ki. Addig csak a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke és a versenyigazgató tudhatja, ki készítette 2018-ban az ország legjobb pálinkáját.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: