Szétreped a virsli főzéskor? Segítünk!

virsli
Vágólapra másolva!
Virslit főzni egyszerű. Legalábbis elsőre úgy tűnik. Aztán amikor rájövünk, hogy képtelenek vagyunk úgy elkészíteni, hogy ne repedjen szét, átértékeljük a korábbi meggondolatlan megállapítást. Mert bizony a kezdő szakácsoknak, akik még csak most bontogatják a szárnyaikat, még a legegyszerűbb dolgokba is beletörhet a bicskájuk. Ám a virslikészítés többé nem fog gondot okozni.
Vágólapra másolva!

Miért reped szét a virsli? Azért, mert túl sokáig főztük. Sőt, sokszor pont az a gond, hogy főzzük és nem melegítjük. Hiszen a virsli az esetek nagy többségében nem nyers hús – ha mégis, azt jelzik a csomagoláson –, a feldolgozás során főzik és füstölik. Ezért nem kell a szó szoros értelmében megfőzni, inkább csak felmelegíteni. Ezt megtehetjük a mikróban, egy lábas forró, illetve forrásban lévő vízben. Csak nem mindegy, hogyan.

Forrás: Shutterstock

A műbeleseknél aránylag könnyű a történet, mivel ott a műbelet nem esszük meg, tehát mindegy, hogy reped-e vagy sem. Főzés előtt egyébként is javasolt lehúzni, hogy a műanyagból a forró víz hatására kioldódó anyagok ne kerüljenek a főzővízbe.

A vékonyabb, juhbeles változatok, mint a frankfurti, a bajor vagy a bécsi, könnyen szétrepednek, de a feladat nem megoldhatatlan.

Forraljon fel egy lábas vizet, azután csukja le alatta a gázt. Tegye bele a virsliket, rakja rá a fedőt, és hagyja felmelegedni; a vékony fajtáknál ez körülbelül 5-6 percet, a műbeleseknél pedig 10 percet vesz igénybe. A víz minden esetben teljesen lepje el a virsliket.

A mikróban – teljesítménytől függően – pedig akár fél vagy egy perc is elég egy frankfurtinak vagy egy bécsinek.

Érdemes elolvasni, mit ír a gyártó a csomagoláson az elkészítés módjáról, bár a tapasztalat, hogy nem mindig működik az sem. Mi sem garantáljuk, hogy elsőre biztosan sikerülni fog, de kiindulópontnak a fent leírtak hasznosak; érdemes a virslifajtákkal és az idővel kísérletezni.