A vizsgált 9 termék közül 5 kukoricalisztből, míg 4 kukoricaliszt és rizsliszt keverékéből készült. Származását tekintve 4 tészta olasz, 2 román és 2 magyar gyártó terméke volt.
Az egyik áru csomagolásán holland gyártót tüntettek fel, holott az előállító valójában román cég.
A felelős élelmiszer-vállalkozót kötelezték a megtévesztő információ javítására.
A „gluténmentes" kifejezés csak abban az esetben használható, ha az élelmiszer legfeljebb 20 mg/kg glutént tartalmaz.
A tészták mindegyike megfelelt a gluténmentesség kritériumának.
A Nébih laboratóriumi vizsgálatai kitértek a termékek mikotoxin-, GMO-, tejfehérje- és tojásfehérjeallergén-tartalmára is. Az eredmények alapján valamennyi
tészta megfelelő volt.
Két terméket laktózmentes jelzővel is elláttak, ezért a szakemberek a laktóz esetleges jelenlétét is megvizsgálták. E szempontból sem akadt probléma.
A száraztésztákra vonatkozó minőségi kritériumokat a Magyar Élelmiszerkönyv tartalmazza. A nedvességtartalom mellett ide tartoznak még a különböző főzési tulajdonságok – például szétfövés és összetapadás mértéke. A szakemberek ezeket a minőségi paramétereket is ellenőrizték; valamennyi tészta megfelelt az előírtaknak.
A termékek jelölésének ellenőrzése során a legjellemzőbb probléma a tápértékek hibás feltüntetése volt.
A Nébih jelölési hibák miatt 3 termék felelős vállalkozójával szemben indított hatósági eljárást, és figyelmeztette azokat a hibák javítására.
A gluténmentes spagettik kedveltségi kóstolásán laikus és szakértő kóstolók bírálták a száraztésztákat – száraz és főtt állapotban egyaránt. A vállalkozó szellemű kóstolók pontozták a külső megjelenést, az állományt, az illatot, a színt és természetesen az ízt is. A Szupermenta rangsorában
első helyen a Le Veneziane-spagetti
végzett. Második lett a Nutri Free, míg harmadikként a Cornito zárt.