Diétázik? Ezt az ételt bátran eheti!

2018.06.30. 10:00

Míg nálunk a lencse leginkább újévkor kerül az asztalra, addig Indiában egy rendkívül népszerű fogásnak számít. Érdemes is ellesni a következő receptet tőlük, hiszen a lencsében rendkívül sok a vas, és mivel lassan szívódik fel, cukorbetegek és fogyókúrázók diétájában is tökéletesen megfér. Vétek lenne hát az évből csak egyetlen napra korlátozni a fogyasztását.

A dal makhani vagy dal makhni egy népszerű indiai étel a Punjab régióból. Ma már azonban egész Indiában, sőt a világ más pontjain is elterjedt. Elsősorban fekete lencse, vörösbab, vaj és tejszín hozzáadásával készül. Az általunk jól ismert lencsefőzelékhez hasonló ételt leggyakrabban rizzsel vagy lepénykenyérrel tálalják.

Forrás: Shutterstock

Elkészítése egyáltalán nem bonyolult, viszont rengeteg fűszer kell hozzá, hogy valóban testet ölthessen

india valódi ízvilága.

Szerencsére már hazánkban is kaphatóak indiai fűszerkeverékek, mint a garam masala, amely ehhez a recepthez is kelleni fog.

Dal makhani

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál avokádóolaj vagy extra szűz olívaolaj
  • 1 hagyma, apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 1 evőkanál reszelt gyömbér
  • 1 jalapeño, apróra vágva
  • 1 éa ½ teáskanál garam masala
  • ½ teáskanál kömény
  • ½ teáskanál koriander
  • ½ teáskanál só
  • frissen őrölt fekete bors
  • 425 g paradicsom
  • 1 csésze fekete lencse
  • 425 g vörösbab
  • 5 csésze víz
  • 1 babérlevél
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1,5 dl tejszín opcionálisan, hogy krémes legyen
  • apróra vágott fross koriander a díszítéshez

Elkészítés:

Melegítse fel az olajat egy fazékban, azután pirítsa meg rajta a fokhagymát, a gyömbért és a jalapeñót. 4-6 perc múlva keverje hozzá a garam masalát, a köményt, a sót és a koriandert. Ízlés szerint ízesítse őrölt fekete borssal. Főzze folyamatos keverés mellett 1 percig.

Keverje hozzá a paradicsomot, azután a lencsét, a babot, a vizet és a babérlevelet. Vegye le a hőt, és párolja a lencsét, amíg megpuhul. Ez körülbelül 35 percet vesz igénybe.

Tegyen át a keverékből két csészényit egy turmixgépbe, és dolgozza össze. Öntse vissza a masszát a fazékba, végül adja hozzá a citromlevet is. Ha szeretné, hogy még krémesebb legyen, keverje hozzá a tejszínt.

Tálalja frissen aprított korianderlevéllel.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: