Szabaduljon meg a zsírpárnáktól!

gyümölcs
Vágólapra másolva!
Ön is szeretne búcsút mondani a hasi zsírpárnáknak? Vagyunk még így ezzel egy páran. Emiatt sokan képesek akár drasztikus diétákhoz is folyamodni, pedig a titok a rendszeres testmozgásban és a kiegyensúlyozott étrendben rejlik. Mindjárt öt olyan gyümölcsöt is mutatunk önnek, amelyet bátran beépíthet az étrendjébe, mert amellett, hogy finomak, még a fogyásban is segítenek.
Vágólapra másolva!

A gyümölcsök is tartalmaznak szénhidrátot és a természetben megtalálható cukrot, mégsem szabad őket kihagyni az étrendből, hiszen természetes anyagokban – ideértve a vitaminokat, ásványi anyagokat, antioxidánsokat, rostokat és prebiotikumokat – rendkívül gazdagok.

Ezek hozzájárulnak a test, az immunrendszer egészségéhez, valamint védenek a krónikus betegségek ellen.

Amennyiben sok zöldséget eszik, de kerüli a gyümölcsöket, számos jótékony antioxidánstól fosztja meg magát.

A gyümölcsök növelik a jóllakottság érzését Forrás: Shutterstock

A fogyás és a gyümölcsök kapcsolatát vizsgáló tanulmány során összesen 133 468 felnőttet figyeltek meg 24 éven keresztül. Azt tapasztalták, hogy a gyümölcsfogyasztás súlycsökkenéssel jár együtt. Ennek az a magyarázata, hogy a gyümölcsök növelik a jóllakottság érzését, csökkentik az étvágyat, és

kielégítik az édesség utáni vágyat is.

Persze ez nem azt jelenti, hogy annyit ehet belőlük, amennyit akar. Ha túlzásba viszi fogyasztásukat, ugyanúgy fölösleges többlettel terheli szervezetét – szénhidráttartalmuk miatt. Tehát csak annyit egyen belőlük, amennyi még belefér a kalóriaigényébe. Ezt a magassága, súlya, neme, életkora és a mozgás gyakorisága alapján tudja kiszámolni.

Ami a gyümölcsválasztást illeti, minél változatosabban fogyasztja őket, annál jobb, hiszen így a tápanyagok, vitaminok és antioxidánsok széles választéka kerül be a szervezetébe.

A következő fajtákat mindenképp érdemes beépíteni az étrendbe.

Az őszibarack rendkívül kevés kalóriát tartalmaz Forrás: Shutterstock

Az őszibarackban megtalálható rostok megkönnyítik az emésztést, ezáltal felgyorsul az anyagcsere, így a fogyókúra is hatékonyabb. Emellett rendkívül kevés kalóriát tartalmaz, amely még szimpatikusabbá teszi a gyümölcsöt a diétázók szemében.

A ropogós, lédús, érett alma akkor is szóba jöhet, ha édesre, vagy ha inkább valami savanyúra vágyik. Szintén gazdag

étkezési rostokban, flavonoidokban

és béta-karotinban, tehát ugyanúgy segíti az emésztést, mint az őszibarack. Fogyassza magában, tegye bele a reggeli szendvicsbe vagy zabpehelybe, dobja fel vele a salátákat, készítsen belőle hideg desszertet vagy süsse meg csirkével.

A dinnye a diéták aduásza a nyári időszakban: alacsony a kalória- és magas a víztartalma.

Általa egyszerűen csökkenthető a napi kalóriabevitel: a benne található víz miatt hamar eltelít, és még az édesség utáni vágyat is csökkenti.

Mint a dinnyének, úgy a grapefruitnak is több mint 90%-a víz. Csökkenti az étvágyat, és a naringin nevű vegyületnek köszönhetően a vércukorszintet is, emellett kevés kalóriát tartalmaz. Adja hozzá salátákhoz, használja citrom helyett, és ízesítse vele ételeit.

Ha a grapefruit nem tartozik a kedvencei közé, akkor egyen narancsot, amelynek szintén magas a rost- és víztartalma. Hozzáadhatja a salátákhoz, a reggeli zabpehelyhez, fogyaszthatja magában, készíthet belőle süteményt, és még a húsokhoz is jól illik.