Így készítheti el a legfinomabb húsgombócokat

húsgombóc
Vágólapra másolva!
Kezdő szakácsként minden olyan elrettentőnek tűnik. Sokan nem mernek kísérletezni, próbálkozni, mert félnek a kudarctól. Pedig bizony számos leégetett, elsózott, esetleg íztelen vagy nyers közepű ételt fognak még produkálni, mielőtt igazán belejönnének a főzésbe. Sok múlik egyébként a figyelmen, a türelmen és az alapszabályok betartásán, hiszen még egy pudingot is könnyen el lehet rontani, ha túl magas lángon melegíti a tejet. Valójában húsgombócot készíteni is pont olyan egyszerű, mint egy tál pudingot. Ha megvannak a lépések, csupán követni kell őket, és végig türelmesen bánni az étellel.
Vágólapra másolva!

A húsgombócok rendkívül sokoldalúak, hiszen nemcsak a tésztához adhatja hozzá, hanem például egy húsimádó szendvicshez vagy paradicsomos egytálételhez, de még pizzafeltétként is megállja a helyét. Emellett gazdag ízvilágú és rendkívül finom.

Valójában nem olyan nehéz elkészíteni, mint ahogy kezdő szakácsként hinné. Lehet, hogy időigényes, viszont az eredmény kárpótol mindenért. De vajon mi a tökéletes húsgombóc titka?

Forrás: Shutterstock

Mielőtt hozzáfogna a kísérletezésnek, mindenképp olvassa el a következő szabályokat. Ha nem akarja, hogy a húsgombóc túl tömény és kemény legyen, adjon hozzá kenyeret. Ezt érdemes előtte egy kis tejbe beáztatni.

A húst minden esetben megbízható forrásból szerezze be, legyen minőségi és friss.

A gombócalapot kézzel keverje össze, és ne féljen kísérletezni a fűszerekkel.

A friss fűszernövények izgalmassá

teszik az ételeket, úgyhogy ezeket használja a csomagoltak helyett.

Mielőtt az összes gombócot elkészítené, egyet érdemes serpenyőben megsütni, hogy tesztelje a fűszerezést. Mielőtt hozzáadná a mártáshoz, pirítsa meg őket egy kicsit, így még teltebb, aromásabb lesz az ízük.

Húsgombóc

Hozzávalók:

  • 300 g bárányhús, darálva
  • 1-2 szelet kenyér, darabokra törve, tejbe áztatva
  • ½ hagyma, apróra vágva
  • pár levél petrezselyem
  • pár levél kakukkfű
  • pár levél rozmaring
  • 3 gerezd fokhagyma
  • parmezán sajt, ízlés szerinti mennyiség, reszelve
  • só ízlés szerint
  • olívaolaj

Elkészítés:
Tegye a kenyérdarabokat egy tálba, azután öntsön rá egy kis tejet.

Egy másik tálban keverje össze a tojást, a sót, a petrezselymet, a kakukkfüvet, a rozmaringot és ízlés szerinti mennyiségű reszelt sajtot. Amint összeállt a keverék, adja hozzá a darált húst, és kézzel dolgozza össze.

Végül öntse hozzá a tejbe áztatott kenyeret, az apróra vágott hagymát és a fokhagymát is. Keverje tovább kézzel, amíg lágy, mégis szilárd keveréket kap.

Nedvesítse be a kezeit, vegyen egy adag húst, és formázzon belőle gombócokat. Tegye őket – távol egymástól – egy sütőlapra vagy tepsire, süsse 200 fokon 20 percig.

Amint letelt az idő, öntsön egy kis olívaolajat a serpenyőbe, és pirítsa meg a húsgombócokat. Ezt követően keverje össze a választott szósszal.

Tárolja a hűtőben légmentesen záródó edényben.