Hitte volna, hogy egy desszert is lehet egészséges?

muffin
Vágólapra másolva!
A legtöbben azt hiszik, hogy az egészséges táplálkozásban semmi izgalmas nincs, és még a desszerteket is száműzni kell az étrendből. Ha meghalljuk a diéta szót, akkor is megjelenik lelki szemeink előtt a sütemények áthúzott képe, pedig egyáltalán nem kell nélkülöznünk. Hiszen a 21. században már számos olyan recept kering a köztudatban, amelyik bármely diétában megállja a helyét. Emellett még finom is!
Vágólapra másolva!
Forrás: Shutterstock

Répás-kókuszos muffin

(gluténmentes, vegán, hozzáadott cukrot nem tartalmaz)

Hozzávalók:

  • 150 g barnarizsliszt
  • 70 g hámozott, nem pirított mandula
  • 50 g reszelt kókusz
  • 30 g manióka-, kukorica- vagy burgonyakeményítő
  • 30 g zabpehely
  • 70 g répa, vagyis 2-3 darab
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 3 darab datolya kimagozva
  • 30 g mazsola vagy áfonya
  • 50 g kókuszolaj
  • 180 ml kókuszital vagy kókusztej

Elkészítés:

Melegítse elő a sütőt 180 fokra, azután bélelje ki a muffinsütőt papírformákkal.

Hámozza meg, és reszelje le a répákat, majd vágja a datolyákat kis kockákra. Darálja le a mandulát, vagy használjon helyette mandulalisztet.

Keverje össze a rizslisztet, a mandulát, a kókuszt, a keményítőt, a zabpelyhet, a sütőport és a sót egy nagy tálban, azután dolgozza hozzá a répát és a datolyát, utána az áfonya- vagy mazsolaszemeket.

Egy bögrébe keverje össze a kókuszitalt, valamint az alacsony lángon folyékonyra hevített kókuszolajat. Öntse a folyékony összetevőket a szárazakhoz, és keverje simára. Egy sűrű, száraz állagú tésztát fog kapni.

Kanalazza a papírformába, szórja meg a tetejét zabpehellyel, és süsse 35-40 percig.

Fogyassza magában, vagy egy bögre kókusztejjel – reggelire vagy uzsonnára.