Így készülnek az idei szüretre

bor
Különösen izgalmasnak ígérkezik Dr. Zacher Gábor toxikológus főorvos úr előadása
Vágólapra másolva!
A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) közzétette az idei szüretre vonatkozó részletes előrejelzését, amely a borszőlő-felvásárlás átlagárait is tartalmazza.
Vágólapra másolva!

A HNT a 2018. évi szüret során is segíti a szőlőtermelők és borászatok munkáját, akiknek egy része csak a szüreti időszakban kerül kapcsolatba egymással. A piaci információk hiányában így a termelők gyakran az indokoltnál alacsonyabb áron értékesítik portékájukat, míg a borászatok nem tudják, hol szerezhetik be az adott szőlőfajtát a megfelelő mennyiségben és minőségben.

Az intézkedések célja tehát a szőlőpiac átláthatóságának növelése, a termelők és felvásárlók közötti hosszú távú, szerződéses viszonyok kialakítása.

Ezért tették közzé a szüreti árakra vonatkozó előrejelzést is, amely az elmúlt évi felvásárlásokra, a júniusban elvégzett országos termésbecslés és készletfelmérés adataira, valamint a kedvező export-import folyamatokra alapozva készült el. Már borvidékre lebontva tartalmazza az

egyes fajták várható átlagárát,

és természetesen figyelembe veszi az MNB által jósolt 3% feletti inflációt is.

Forrás: Shutterstock

Fontos megjegyezni, hogy ez a nettó felvásárlási középárakra vonatkozik. A borszőlőárak tényleges alakulása a

borpiaci kereslettől is függ,

mivel a borászatok a eltérő igényekkel jelennek meg a szőlőpiacon – az előállítandó bor minősége és a célpiac szerint.

Ahhoz ugyanakkor, hogy a szőlőárak – a folyamatosan növekvő termelési költségek ellenére is – méltányos jövedelmet biztosítsanak a gazdák számára, elengedhetetlennek tűnik a borok kereskedelmi átadási árának emelése.