Íme hazánk legjobb kézműves kenyerei

2018.08.21. 17:21

A kenyérkészítők találkozóját Szent István király és az új kenyér ünnepén, vagyis augusztus 20-án rendezik meg minden évben Budapesten. Az esemény célja, hogy összehozza a kenyér szerelmeseit, valamint hogy megtalálják a legjobb croissant, bagett, teljes kiőrlésű és félbarna kenyér készítőjét. Íme a megmérettetés eredménye.

A Kenyérlelke-versenyre a honlapon keresztül lehetett jelentkezni négy kategóriában: fehér-, félbarna kenyér 1000g, teljes kiőrlésű kenyér 500-1000g, bagett 290-310g, croissant 50-80g.

A termékeket mindenki saját maga készítette el, és vitte a helyszínre. Az otthon sütőket és a pékségeket külön kategóriában értékelte a szakmai zsűri.

Kenyérlelke Fesztivál 2018Forrás: Kenyérlelke Facebook

A 2018-as Kenyérlelke Fesztivál versenyének legjobbjai otthon sütő kategóriában:

  • Croissant: Zapletál-Dikó Mariann és Sarusi-Kis János
  • Bagett: Hegyesi Gabriella
  • Teljes kiőrlésű kenyér: Frits Ádám
  • Félbarna kenyér: Mester Miklós

Illetve pékségek kategóriában:

  • Croissant: 1. Alma Nomad Bakery, 2. The Mill, 3. G&D Kézműves Pékség)
  • Bagett: 1. Nor/ma Bakery, 2. Artizán Budapest, 3. Jacques Liszt
  • Teljes kiőrlésű kenyér: 1. Artizán Budapest, 2. Csepregi Pékműhely és Pékműhely, 3. Jacques Liszt
  • Félbarna kenyér: Artizán Budapest, 2. Csepregi Pékműhely, 3. Alma Nomád Bakery

A zsűri tagjai a következő szaktekintélyek voltak: Cristian Maurice,

a Ferrandi Paris világhírű pékiskola okatója;

Mike Zakowsky amerikai kézműves pék; Claudio Perrando kézműves pék Panamából; Beesham Soogrim kézműves pék Svédországból; Pesti István, a Platán étterem Michelin-csillagos séfje; Molnár B. Tamás a Magyar Gasztronómiai Egyesület tagja és Thurányi Kata, a 2017-es Kenyérlelke Fesztivál félbarna kenyér kategóriájának győztese.

Elsősorban a kinézetet, az illatot, a tapintást, az állagot, a héjat és az ízt pontozták, a győzteseket díszoklevéllel jutalmazták.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: