3200 éves sajtot találtak egy sírban, benne fertőző betegséggel

3200 éves sajt
Vágólapra másolva!
A világ legrégebbi sajtját fedezték fel Egyiptomban. Egy ilyen feltárás után mindig elgondolkodunk azon, milyen messzire nyúlik vissza az emberiség élete, kultúrája és gasztronómiája: már a Krisztus előtti időkben is tudták, hogyan készítsenek sajtot. A 3200 éves élelmiszerre azonban egy rendkívül különös helyen találtak rá: egy sírban.
Vágólapra másolva!

Az Analytical Chemistry folyóiratban megjelent közlöny szerint a Krisztus előtt 13. századi sírba Ptámeszt, Memphisz város vezetőjét temették el hozzávetőleg I. Szeti és II. Ramszesz fáraók uralkodása alatt.

Az Szakkarában található temetkezési helyszínt először 1885-ben tárták fel a régészek, majd 2010-ben újra, miután befedte a futóhomok.

A 3200 éves sajt maradványai Forrás: Live Science

A sírban azonban nem csak a rég elfeledett uralkodó feküdt. Az olaszországi Catania Egyetem és az egyiptomi Kairói Egyetem kutatói a 2013-2014-es ásatások idején törött üvegeket és edényeket is találtak,

az egyikben sűrű, fehér, porszerű anyag.

Elmondásuk szerint biztosak voltak abban, hogy valamiféle élelmiszer nyomaira bukkantak, most azonban valóban sikerült azonosítani a maradványokat.

A kutatók a további vizsgálatok érdekében mintát vettek a sajtból, és egy kémiai laborban elemezték.

Egy speciális anyaggal feloldották a mintát, hogy elkülönítsék a benne található fehérjéket. Így derült ki, hogy a sajt tehén-, juh- és kecsketej keverékéből készült.

A közelben találtak egy darab vászonszövetet is, valószínűleg abba csomagolták be az élelmiszereket.

A fehérjeanalízis során az is kiderült, hogy a sajt Brucella melitensisszel volt fertőzött. Ez

a brucellózis baktériuma,

amely egy ma is létező betegség. Lázzal, étvágytalansággal, izom- és ízületi fájdalommal jár, állatról emberre, elsősorban a nem pasztörizált tejtermékek, szennyezett húsok fogyasztásával terjed. Akár több hétig, hónapig is elhúzódhat a gyógyulás.

A felfedezés azért jelentős, mert korábban nem voltak az ősi Egyiptomból származó sajtkészítésre utaló bizonyítékok.