Mit rejt a kefires doboz?

2018.08.30. 12:44

Boldogan emlékszem vissza gyermekkorom nagyszüleimnél töltött pillanataira. Különösen a reggeleket szerettem a legjobban, amikor friss kifli és aludttej került az asztalra. A teraszon keresztül beszökött a reggeli napfény, a nagyszüleim pedig csendesen duruzsoltak az étkezőasztalnál. Az aludttejet mindig műanyag joghurtos pohárban készítette a nagymamám: beleöntötte a tejet, és betette a hűtő mellé – később a mikró mögé, a hűtő tetejére. Tudom, a kefir nem azonos vele, mégis, ha azt iszom, mindig a kellemesen kesernyés aludttej íze jut eszembe, amellyel még jobban esett a puha kifli.

Ha már szóba került az aludttej, hadd mondjam el, hogyan készül: letakarva enyhén meleg helyre kell tenni a tejet, és néhány nap múlva már kész is. Az erjedési folyamat ebben az esetben is a jelenlévő mikroorganizmusoktól függ, ám ha úgy tetszik: a természet teszi a dolgát, nekünk csak a kezdőlökést kell megadnunk.

Forrás: Shutterstock

Ellenben a kefir olyan erjesztett tejes ital, amelyet eredetileg a Kaukázus hegységben készítenek – innen a neve: kaukázusi kefir.

A fermentációt élesztőgombák indítják be,

általában szobahőmérsékleten, egy éjszaka alatt megerjed. Az eredmény: krémes állagú, enyhén kesernyés ital.

Akkor jó a kefir, ha a kortyolás során megbizseregteti a nyelvet, enyhén pezsgő érzést vált ki.

Ez annak köszönhető, hogy tejsav, szén-dioxid és minimális mennyiségű alkohol is képződik benne az erjedés során.

Emellett több olyan baktériumfajt – Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus helveticus, Lactobacillus kefiranofaciens, Lactococcus lactis, Leuconostoc – is tartalmaz, amely hozzájárul az egészséges bélflórához.

A fermentált élelmiszerekről – köztük a kefirről – ebben a cikkünkben írtunk részletesen.

Forrás: Shutterstock

A fermentálás, vagyis az erjedés egy baktériumok vagy gombák segítségével lezajló folyamat. Ezek a szervezet számára értékes anyagokat állítanak elő, segítik az emésztést, és jótékony hatással vannak a testünkre, ezért

rendszeres fogyasztásuk ajánlott.

Persze ebben az esetben sem mindegy, hogy miből és mennyit. Jellemzően a tej számos tápanyaga megtalálható a belőle készült kefirben, mint a kalcium, a vas, a foszfor, a magnézium, a kálium, a nátrium, a mangán, a cink, a réz, illetve a különböző vitaminok, mint az A-, B1-, B2-, B3-, B6-, B9-, B12-, C-, D- és E-vitamin.

A kaukázusi kefirek kóstolásakor az ízre és az állagra 1-től 10-ig lehetett pontot adni. Feltüntetjük az ízélményt, az állagot és az összetevőket is. Íme tehát a nagyobb áruházláncokban kapható kaukázusi kefirek abécésorrendben.

(A lenti képre kattintva az íz pontszáma szerint is végignézheti az eredményt.)

Danone kaukázusi kefir
Ízes, enyhén sűrű, kevésbé savanykás, mint ahogy egy kefirtől elvárnánk.
Zsírtartalom: 2,0%
Összetevők: pasztőrözött sovány tej, tejszín, élő kultúra.
Íz: 7 pont

Kuntej kaukázusi kefir
Kevésbé savanykás, sűrű, picit darabos ital. A pontozásnál bajban voltunk, eléggé megosztó volt a vélemény.
Zsírtartalom: 2,7%
Összetevők: pasztőrözött, homogénezett tej, kultúrák.
Íz: 6 pont

Milli natúr kaukázusi kefir
Sűrű, krémes, lágy, ízes és enyhén savanykás. A termékek közül ez hasonlított leginkább az igazi kefirhez.
Zsírtartalom: 3,1%
Összetevők: pasztőrözött, homogénezett 3,2%-os tej, sovány tejpor, tejsavófehérje-por, kultúrák.
Íz: 9 pont

Milli Janga kaukázusi kefir
A doboz lány, selymes ízt ígér, amelyben nem csalódtunk. Ízes, finom, kevésbé kesernyés, és folyékonyabb, mint a sima Milli kefir.
Zsírtartalom: 3,1%
Összetevők: pasztőrözött, homogénezett 3,2%-os tej, kultúrák.
Íz: 7 pont

Mizo kaukázusi kefir
Jól csúszik, sűrű, mégis lágy. Ízes, viszont a kesernyés aroma itt sem köszön vissza.
Zsírtartalom: 2,5%
Összetevők: tej, tejfehérje-koncentrátum, kefirkultúra.
Íz: 7 pont

Riska Drink&Go natúr kaukázusi kefir
Könnyen csúszik és lágy, viszont inkább emlékeztet egy pohár tejre, mint kefirre. Enyhén sűrű, nem túl ízes, egyáltalán nem kesernyés.
Zsírtartalom: 3,5%
Összetevők: tej, tejfehérje-koncentrátum, kefirkultúra, vajkultúra.
Íz: 5 pont

Spar kaukázusi kefir
Szintén tejszerű, folyékony, a várt kesernyés íz itt sem köszön vissza, és ízesnek sem mondanánk. Senkiben sem hagyott mély nyomot.
Zsírtartalom: 2,7%
Összetevők: pasztőrözött tehéntej, tejfehérje koncentrátum, kefírkultúra.
Íz: 4 pont

Kattintson a képre, és nézze végig az eredményt az íz pontszáma szerint, a legkevesebb pontot kapott kefirtől egészen a legjobbra értékeltig.

Riska Drink&Go natúr kaukázusi kefir. Íz: 5 pontForrás: Ludányi Bettina

 

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: