Egészségesen színezné meg ételeit?

Vágólapra másolva!
Unikornistészta, galaktikus tál, szivárványszínű szusi, kék matcha tea, narancssárga banánparfé – az élénk színű ételek és italok jelentik az új trendet. Nem csoda, hogy az Instagram-csatornák tele vannak mindenféle színben pompázó fogásokkal. Mindezt hagyományosan ételszínezékek segítségével szokták elérni, ám ezzel a megoldással van egy alapvető probléma: az ételszínezékek rendszerint mesterséges összetevőket is tartalmaznak.
Vágólapra másolva!

Kivéve akkor, ha ebben a tekintetben is a természethez fordulunk: a különböző gyümölcsök püré vagy lé formájában úgy visznek színt az életünkbe, hogy nem rombolják az egészségünket.

A rózsaszínhez málnára, céklára vagy eperre, a narancshoz, sárgás árnyalatokhoz mangóra vagy répára, a lilához kékszőlőre,

a zöldhöz spenótra vagy avokádóra, a barnához pedig kávéra vagy kakaóra van szükségünk. Persze ezek az árnyalatok nem lesznek olyan élénkek, viszont van egy nagy előnyük: nincs bennük kémiai anyag.

Forrás: Rawnice

Arra azonban számítani kell, hogy nemcsak a színt, hanem az ízt is átveszik a krémek, habok, tészták. Vagyis figyeljünk a hozzáadott mennyiségre! Emellett a természetes színezők hő hatására egy

enyhébb, barnásabb árnyalatot vesznek fel.

Ám már vannak olyan márkák is a piacon, akik célul tűzték ki az egészséges színezőanyagok megalkotását. A rózsaszín árnyalatot például a Dél-Amerikában őshonos oszlopkaktuszok terméséből, a sárkánygyümölcsből készült porral,

míg a kéket és a lilát a trópusi pillangóborsó virágaiból készült porral is el lehet érni.

Létezik az úgynevezett spirulina kék is, amely árnyalatot a spirulina algából származó antioxidáns adja. Ehhez hasonló a dunaliella salina nevű alga, amely viszont narancssárgává teheti ételeinket.