Új szó a világ gasztroszótárában

Vágólapra másolva!
Amikor meghalljuk a croissant szót, rögtön az ikonikus alakú péksütemény jelenik meg lelki szemeink előtt. A vajas tésztájú, töltött finomság sokak kedvence, főleg frissen, még melegen fogyasztva. A svédasztalos büféreggelik szerves része vajjal, lekvárral és friss kávéval tálalva. Ám ahogy egyetlen desszert vagy étel, úgy a croissant sem menekülhet el a világ pékjeinek és cukrászainak kreativitása elől.
Vágólapra másolva!

Cronut, cruffin, croissan'wich – ön ismeri ezeket a fogalmakat? Nem? Pedig már egy ideje ott szerepelnek a világ gasztroszótárában.

A cronut a croissant és a donut összeolvadásából

jött létre. A donut fánkot jelent, tehát a cronut a crofánk, vagyis a croissant tésztájából készült fánk.

Croissantkocka Forrás: Food24

A cruffin a croissant és a muffin közös gyermeke, míg a croissan'wich a croissantból készült szendvics.

Most pedig egy újabb fantáziadús ötlet látott napvilágot. A San Franciscó-i Baker Doe pékség rászabadította a világra a croissantkockát,

amely ázsiai fűszerezésű krémmel van töltve. A tésztát kockaformába öntik, úgy sütik meg. Az eredmény: egy geometrikus finomság.

Vajon mi lesz a következő croissant inspirálta alkotás: a cropizza vagy a cro-dog?