Ez a borokkal kapcsolatos legnagyobb tévhit

bor
Vágólapra másolva!
A borkedvelők fejében néhány éve még a következő gondolat fogalmazódott meg a csavarzáras borokról: biztosan nem prémium, nem minőségi. Emiatt vonakodtak is a vásárlásuktól. Idővel azonban megszokták, sőt meg is szerették ezt a palackzárási technikát. Dr. Podmaniczky Péter, a Bognár pincészet borászati vezetője szerint – a tévhittel ellentétben – egyre több prémium és csúcskategóriás borra jellemző a csavarzáras megoldás, amelynek ráadásul számos előnye van.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb pozitívuma a praktikum, hiszen jóval könnyebb

nyitni és zárni a borokat.

Ráadásul a hűtőben is nagyobb biztonsággal elfektethetőek a bontott és visszazárt palackok. A műanyag dugóhoz hasonlóan ebben az esetben sem kell tartanunk a TCA fertőzöttségtől – a szakember szerint.

A TCA egy klórvegyület, a penészgombák egy adott csoportjának az anyagcsereterméke, amely már kis mennyiségben is érezhető a borban.

A csavarzáras megoldás továbbá hozzájárul az elsődleges gyümölcsös aromák megőrzéséhez is, ugyanis a Sarantin-betétnek köszönhetően

kevés oxigén kerül a borba.

A másik nagyon elterjedt betéttípus a Saranex-betét. Ennek az oxigénáteresztő-képessége hasonló a jó minőségű, natúr parafáéhoz, így ezzel is tökéletesen lehet érlelni a vörösborokat.

Forrás: Bognár pincészet

Ennek köszönhető, hogy a borászok már nemcsak a friss, gyümölcsös fehér- és rozéborokat zárják csavarzáras módszerrel, hanem a prémium és akár a szuper prémium vörösborokat is.

A csavarzár megbontása nem befolyásolja az eltarthatóságot: ugyanannyi ideig marad friss, mint a más módon zárt társai.

Ma már nemcsak Ausztráliában, Németországban és az Egyesült Államokban tekinthető általános gyakorlatnak a csavarzáras megoldás,

de hazánkban is sikerült eloszlatni azt a tévhitet, miszerint csak a parafadugós borok tekinthetők elegánsnak.

A csavarzáras borok ráadásul nemcsak elfogadottak, hanem rendkívül keresettek is lettek, amelyhez az egyszerű kezelhetőség és a praktikusság mellett a magas minőség is hozzájárult.