Erősebb, mint a kávé

matétea
Vágólapra másolva!
A kávé sok ember életének a része. Ám míg valaki beéri napi egy csészével, vannak, akiknek akár öt-hat is lecsúszik egy nap, mégsem érzik magukat energikusabbnak. Persze a túl sok kávé nem tesz jót a szervezetnek, ezért nem árt ebben az esetben is mértéket tartani. De hát akkor mégis hogyan leheljünk magunkba életet kora reggel vagy a nap többi szakaszában? Hogyan váljunk éberré és energikussá? Mondjuk igyunk meg egy bögrével ebből a teából.
Vágólapra másolva!

A yerba mate vagy maté egy Dél-Amerikában őshonos növény, a belőle készült tea nagyon népszerű Paraguay, Uruguay, Argentína és Brazília területein.

Rendkívül magas az antioxidánstartalma,

valamint vitaminokban, aminosavakban és ásványi anyagokban is gazdag. Összetevőinek köszönhetően pedig

csökkenti a kimerültség érzését, és természetesen nyerhetünk belőle energiát.

Bár a maténak is van koffeintartalma, lényegesen kevesebb, mint a kávénak. A koffein egyébként növeli a mentális funkciókat, ám a matéban teobromin és teofilin is van, amely vegyületek stimulálják az agyat, fokozzák a memória működését, a hangulatot és az éberséget.

Hagyományosan a matéteát matétökből, bombilla szívószállal isszák Forrás: Shutterstock

A benne található szaponinok és polifenolok szabályozzák az immunrendszert, így elkerülhetők a gyulladásos betegségek, az allergia, az ízületi gyulladás, a cukorbetegség és a sclerosis multiplex.

Ezen kívül C- és E-vitamin-tartalmának, valamint a cinknek és a szelénnek köszönhetően a megfázást és az influenzát is hatékonyan gyógyítja.

Sőt, mivel pozitívan befolyásolja az anyagcserét, még a súlycsökkenésben is segít. Emellett javítja az emésztést, csökkenti a vércukorszintet, növelheti az epe hatékonyságát, valamint a csontsűrűséget. Rendszeres fogyasztásával tehát

csökken a csontritkulás kockázata.

Elkészítésének lépései egyszerűek, ám hagyományos fogyasztásához szükség van néhány eszközre. Az egyik ilyen a bombilla szívószál, amely szűrőben végződik, a másik pedig egy üreges lopótök, vagy más néven matétök.

Üreges lopótökök és bombilla szívószálak Forrás: Shutterstock

A tököt töltse tele forró vízzel, majd hagyja, hogy teljesen kihűljön. Ismételje addig a folyamatot, amíg a tök belseje csúszóssá válik. Az ujjával tudja ellenőrizni. Ezt a sikamlós részt mindenképp távolítsa el egy kiskanállal.

Utána még egyszer át kell mosni,

majd egy-két napig száradni hagyni. Ez a legelső lépés, amivel foglalkoznia kell.

Amint letelt az egy-két nap, töltse félig a tököt matélevelekkel, és lefedve a száját rázza fel. Azután döntse a tököt óvatosan az oldalára, hogy a levelek féloldalasan legyenek benne, és

lassan szúrja bele a bombilla szívószálat úgy, hogy a lyukacsos vége elérje a tök alját.

Még mindig tartsa féloldalasan, és öntsön bele hideg vizet. Arra azonban figyeljen, hogy a víz ne lepje be teljesen a matéleveleket. Várjon, míg a levelek megszívják magukat, és megpuhulnak. Ezt követően forraljon fel még egy kis vizet, majd amikor eléri a 70-80 fokot, töltse tele a tököt. Fogyassza a szívószállal.