Őseink reggelinek ették, mi munka után isszuk

Vágólapra másolva!
A sörrel főzés nem azt jelenti, hogy sört iszunk, miközben készítjük az ebédet. Bár akár ezt is megtehetjük, ha hagyunk egy keveset azért az ételbe is. A sör ugyanis különleges ízt ad neki, általa valami egészen egyedi kerülhet az asztalra. Egyes források szerint a sörrel való főzés pont annyi idős, mint a fogyasztása. A törökországi Anatólia régióban lévő Göbekli Tepe régészeti lelőhelyen talált sörkészítésre utaló bizonyítékok például körülbelül a Krisztus előtt 8500 és 5500 közötti időszakból származhatnak. Talán ezek lehettek a kezdetek. Ekkor indult az utazás, amely mára lehetővé tette, hogy a sör hétköznapi ételekből kivételes ételeket varázsoljon.
Vágólapra másolva!

Na, de hogyan használjuk főzés során?

Az első szabály, ha sörrel főzünk, a következő: csak olyat vásároljunk és használjunk, amelyet szívesen fogyasztunk önmagában is.

A barna sör jól illik a vörös húsokhoz, a pörköltekhez vagy a sajtos ételekhez, a világos viszont inkább a könnyebb fogásokhoz passzol, mint a baromfi, a tenger gyümölcsei vagy a desszertek.

A pale ale szinte minden recepthez jó választás.

Forrás: Cookery

Tejben, vajban, sörben...

Sörben pácolhatunk különböző húsokat, halakat vagy tenger gyümölcseit. Figyeljünk rá, hogy ez esetben könnyű,

ne túl aromás fajtákat válasszunk.

Egyszerűen öntsük rá a húsra, azután adjunk hozzá fűszereket vagy friss fűszernövényeket, esetleg szójaszószt, gyömbért vagy fokhagymát.

Győződjünk meg róla, hogy a pác teljesen befedi a húst, azután tegyük félre néhány órára – amennyit a recept ír.

Sört reggelire

Mielőtt nekifognánk a főzésnek, várjuk meg, míg a sör szobahőmérsékletűre melegszik. A nem megfelelő hőmérséklet

ronthat az elkészült fogás élvezeti értékén.

A sör pont úgy működik, mint a szénsavas ásványvíz: könnyedebbé és ropogósabbá teszi a tésztát. Így például a palacsintába is jól illik. De liszttel és sóval összekeverve megforgathatjuk benne a hagymakarikákat, majd kisüthetjük olajban.

Tudta, hogy a középkori Európában sörlevest reggeliztek az emberek kenyérrel? Ebből is látszik, hogy a sörrel főzés nem 21. századi találmány.

Hő hatására az alkohol egy része elpárolog, és csak a finom aromák maradnak meg az ételben. Ettől függetlenül persze gondolja meg, autóba ül-e még aznap.

Próbálja ki a következő receptet!

Forrás: Foodbeast

Sörpalacsinta

Hozzávalók:

  • 140 g liszt
  • 100 g cukor
  • ¾ teáskanál sütőpor
  • egy csipet só
  • egy csipet fahéj
  • 236 ml világos sör
  • 1 tojás
  • 30 ml olaj
  • ½ teáskanál eredeti bourbon vanília, vagyis a rúd kikapart magja és belseje

Elkészítés:

Egy tálban keverje össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a sót és a fahéjat, egy másikban pedig a tojást, a sört, az olajat és a vaníliát.

A száraz hozzávalókat adja hozzá a nedves összetevőkhöz, és dolgozza jól össze.

Végül süsse ki a palacsintákat, és tálalja a kedvenc feltétével.