Márton napi Borfesztivál a 100 éves Gellértben

Vágólapra másolva!
Immár nyolcadik alkalommal jelentkezik a Márton napi borfesztivál az idén 100. születésnapját ünneplő Danubius Hotel Gellértben, a 100-as szám jegyében: felvezetésként butik sörfesztivállal, aztán sörre borral, pezsgővel és pálinkákkal -  korlátlan kóstolással, a páratlan hangulatú lakosztályétteremmel, kreatív borvacsorával és záróakkordként jön az elmaradhatatlan Sunday brunch is. Mindez november 8-11 között.
Vágólapra másolva!

A XX. század eleji palota-szállók elegáns, szecessziós stílusában megépített hotel a mai napig az egyik leglátványosabb épülete a fővárosnak, és az egyik leglátogatottabb szállodája is, melyben az elmúlt időkben gyakorta szerveznek olyan eseményeket, melyek a szállóvendégeken túl, a nagyközönségnek is szólnak. Ezen rendezvények egyike - amikor beléphetünk a patinás falak közé - a Márton napi Borfesztivál, ami az elmúlt években a „hely szelleme", a széles borkínálat és a minőségi gasztronómia színvonala miatt Budapest legkedveltebb Márton napi programjává vált.

A Gellért 1918 szeptemberében nyitotta meg kapuit, idén tehát 100. születésnapját ünnepli, ennek megfelelően a Márton napi Borfesztivál gasztro-programjai is a Gellért századik évfordulóját idézik: Száz év vagány butik sörfesztivállal indul a nulladik nap, ahol válogatott sörökkel alapozhatunk a borfesztiválra. A Százszorséf lakosztályétteremben ismét Michelin-csillagos séf készíti a prémium kategóriás menüt. A Száz százalék Gellért borvacsora séfjei kreativitásukkal és a fogásokhoz illő borokkal ünneplik a Gellért évszázados vendéglátását, és a Száz liba egy sorban Márton napi Sunday brunch felvonultatja a legkedveltebb libaételeket.

Idén több mint 100 kiállító borászat vonul fel Gellértben, ahol 11-11 borvidék mutatkozik be pénteken, illetve szombaton. Így gyakorlatilag két különböző „borfesztiválon" vehet részt az, aki mindkét napra vált belépőt, ráadásul korlátlan mennyiségben. Ami mindkét napon állandó, az a Gellért Selection pezsgőkínálata lesz, hogy minden pillanatban méltó itallal koccinthassunk a kerek évfordulóra.
Hagyományosan a borfesztivál egy „nulladik napi" sörfesztivállal indul csütörtökön, azaz november 8-án. A Száz év vagány butik sörfesztiválon válogatott sörökkel alapozhatunk a borfesztiválra, ahol a Gellért Söröző új séfje, Vona Róbert készíti a 11 féle sörfalatot.

Michelin-csillagos ízek a fesztiválon

Palágyi Eszter, a Michelin-csillagos Costes head chefje ezúttal a Danubius Hotel Gellért Márton napi Borfesztiváljának "díszvendégeként" a fesztivál exkluzív eseménye, a Lakosztályétterem vendégeit varázsolja el fine dining ételsorával és a hozzá tartozó borválogatással.

Az eddigi borfesztiválok során egy merőben új gasztronómiai fogalmat is bevezetett az idén 100 éves Gellért Hotel, amely már az első évében nagy sikert aratott. Elsőként a szállodák között, lakosztályétteremként nyitotta meg a nagyközönség körében azt az apartmanját, mely a legszebb kilátást mutatja a fővárosra, és melyben eddig legjelesebb vendégei szálltak meg. A kezdeményezés közkedvelt hagyomány lett mára, ahol Michelin-csillagos éttermek séfjei adják egymásnak a kilincset.

Ezúttal november 9-én és 10-én ad helyet a limitált exkluzív vacsorának a 422-es apartman, ahol Palágyi Eszter ételsorát élvezhetik a vendégek - a Márton nap égisze alatt - főszerepben természetesen a libával. Előételként libamáj, lila káposzta, fonott kalács, levesként liba consommé főételként pedig liba confit kerül az asztalra. A desszert Costes mézes-krémes, valamint a Séf Somlói galuskája lesz és minden fogáshoz válogatott borokat kínálnak.
Tudva, hogy Palágyi Eszter konyhájának egyik legfőbb ismérve a fine dining alapokon nyugvó, szüntelen újításokra törekvő játékosság, már most szárnyalhat a fantázia, hogy micsoda ízek kelnek majd életre ezeken a szenzációs vacsorákon az ételek nevei mögött. Különleges ráadás ehhez, hogy a séf személyesen tálal és mesél az ételekről majd.
A 6-fogásos vacsora résztvevői a Márton napi Borfesztiválra is beléphetnek, ahol korlátlan bor és pálinkakóstolás várja őket.

Hagyománya a „gellértes" Márton napnak a borvacsora. A születésnapot idéző Száz százalék Gellért borvacsora séfjei kreativitásukkal és a fogásokhoz illő borokkal ünneplik a Gellért évszázados vendéglátását. A kiváló borok kóstolása után egy-egy „afterpartival" zárul a nap. Pénteken az Anna and the Barbies kendőzetlenül őszinte és lélekemelően is életigenlő szövegvilágával várja a már szinte családdá vált rajongói közönségét, majd másnap az újkori magyar dalszerző zenekarok egyik kimagasló művészi színvonalon zenélő bandája, a Maszkura és a Tücsökraj zenél.

A hétvégét lezáró vasárnapon pedig a szintén hagyományos vasárnapi ebéd fogadja a vendégeket. A Száz liba egy sorban Márton napi Sunday brunch-on Müncz Gábor, a Gellért konyhafőnöke vonultatja fel a legkedveltebb libaételeket.