Ön bele merne harapni ebbe a dinamitba?

Vágólapra másolva!
Halloweenkor agy került az asztalra, most pedig dinamitban gondolkodunk. Igen, dinamitban. Mert bizony vannak alkalmak, amikor érdemes kockáztatni. A konyhában egyébként is minden egy lutri, hiszen sosem tudhatjuk, mikor sül el balul a próbálkozásunk. Ebbe a nagy fába viszont örömmel vágtuk bele a fejszénket. Nézze meg, hogyan került dinamit az asztalra.
Vágólapra másolva!
Forrás: The Guardian

Dinamitfánk

Hozzávalók a fánktésztához:

  • 500 g liszt
  • 5-6 evőkanál aktív szén
  • 50 g cukor
  • 10 g só
  • 15 g friss élesztő
  • 75 ml víz
  • 75 ml tej
  • 4 tojás
  • 1 evőkanál eredeti bourbon vanília, vagyis a rúd kikapart magja és belseje
  • 125 g vaj
  • olaj a sütéshez

Hozzávalók a fánk töltelékéhez:

  • 5 közepes alma, kimagozva, egyenként 12 szeletre vágva
  • 1 citrom leve
  • 1 teáskanál reszelt gyömbér
  • 1 teáskanál fahéj
  • 12 szilva, kimagozva, félbevágva,
  • 200 ml brandy
  • 2 narancs leve
  • narancshéj
  • 4 szegfűbors
  • 80 g barna cukor
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 evőkanál kukoricaliszt

Hozzávalók a cukros bevonathoz:

  • 300 g cukor
  • 2 evőkanál aktív szén

A fánktészta elkészítése:

Tegye bele az összes hozzávalót a vaj és az olaj kivételével egy tálba, és dolgozza össze egy robotgéppel. Keverje 10 percig, míg a tészta elválik az edény falától. Tegye félre öt percre.

Amint letelt az idő, folytassa a keverést a robotgéppel, és lassan adja hozzá a vajat – 20 grammonként. Kapcsolja fel a sebességet, és keverje így 5-7 percig. Tegye félre letakarva.

Ha a duplájára dagadt, takarja le újra, és tegye a hűtőbe egy éjszakára.

A töltelék elkészítése:

Másnap melegítse fel a sütőt 200 fokra, majd készítse el a tölteléket.

Forgassa össze az almát az 1 citrom levével, a fahéjjal és a gyömbérrel. Tegye egy tepsibe a szilvával együtt.

Keverje össze a brandyt és a narancslevet, és öntse rá a gyümölcsökre. Szórjon rá narancshéjat, a szegfűborsot és a cukrot, majd süsse 20-25 percig, vagy amíg a cukor elkezd karamellizálódni.

Utána vegye ki a sütőből, szűrje le a levét, keverje össze a vajjal és a kukoricaliszttel, majd öntse vissza a gyümölcsökre. Tegye félre.

A cukorbevonat elkészítése:

Keverje össze a cukrot és a szenet egy tálban. Tegye félre.

A fánkok kisütése és megtöltése:

Szaggasson a tésztából körülbelül 50 grammos darabokat, azután tegye a sütőpapírral kibélelt tálcára. Lisztezze meg óvatosan, fedje le, és tegye félre egy órára.

Melegítse fel az olajat a sütéshez, és süsse meg a fánkokat. Tegye egy papírtörlővel kibélelt tányérra, hogy a papír felszívja az olajat.

Néhány perc múlva forgassa meg a szenes cukorban, és tegye félre míg a többit is kisüti.

Csináljon egy nagy lyukat a fánkokba, és töltse meg a gyümölcsös keverékkel. Tálalja medvecukorral.

És 5, 4, 3, 2, 1...! Ízrobbanás!