7 tény a sörről - a 2. a legmegdöbbentőbb

sör
Vágólapra másolva!
Amikor a polcok között sétálunk a szupermarketben kedvenc sörünket keresve, valószínűleg a következő kérdéseken gondolkodunk: Vajon hol vannak a hűtött italok? Jól fog esni a mai nap után, de mi legyen hozzá a vacsora? Szűretlen búzát vagy inkább szűrt barnát válasszak? És nem olyanokon: Honnan származik a sör? Kik készítettek először? Vajon milyen szerepet töltött be az ókori civilizációban? Íme 7 tény a sörről, amelyek az utóbbi kérdésekre adják meg a választ.
Vágólapra másolva!

1. tény: A sör egyidős a civilizációval: régebb óta főznek sört, mint amit a történelem rögzített. A feljegyzések szerint valószínűleg

az ókori Mezopotámiából származik,

és fontos szerepe volt az étkezések során. A régészek a sörfőzés első megjelenését Krisztus előtt 3500 és 3100 közé teszik.

Forrás: Shutterstock

2. tény: Az Ókori Történelmi Enciklopédia szerint úgy hitték, hogy a sör biztonságosabb ital, mint a víz: készítése során a káros mikroorganizmusok kiforrtak belőle.

Ezért jóval több sört ittak, mint vizet.

3. tény: A sörgyártás kezdetben a vallás része volt; Ninkasi istennőhöz kapcsolódott a sumér mitológiában.

Ninkasit a sör istennőjeként imádták, a legenda szerint ő volt az, aki bevezette az embereket a sörfőzés titkába.

Létezett egy himnusz is az istenséghez, amely valójában egy sörrecept volt. A régészek szerint ez az első írásos recept, amelyet találtak.

4. tény: Az AlphaBeta vezető sörfőzője, Michaela Charles, megpróbálta elkészíteni a pontos rekreációját az ókori egyiptomi sörfőzés módszerének. A gabona egy részét hideg, a másikat meleg vízbe tették, azután összekeverték a kettőt, és jöhetett az erjesztés. Nem volt forralás, nem volt csírátlanítás.

Forrás: Shutterstock

5. tény: Először a sumérok itták szívószállal – pontosabban annak ősével – a sört. Az akkori sörgyártási gyakorlatok még nem voltak olyan kifinomultak, ezért előfordult, hogy seprő került az italba. Emiatt kezdtek el szívószálat használni hozzá.

A társadalmi osztálynak megfelelően ezek vagy nádból vagy aranyból készültek.

6. tény: Az élesztő mindig a sörkészítés szerves része volt, de a 19. századig nem tudták, hogyan működik. Az élesztőt először az 1800-as évek elején fedezték fel, az erjedés szerepét pedig az 1800-as évek közepén.

A középkorban valamennyi sör ale volt.

7. tény: Egyiptomban a piramisépítő munkásokat sörrel fizették ki. A bérük 1 gallon, vagyis körülbelül 3,7 liter volt.