Ezeket a bioborokat érdemes megkóstolni

Malatinszky bor
Malatinszky Csaba a Bordói Novemberen bemutatott boraival
Vágólapra másolva!
A Bordói November Nagykóstoló egyik Pop-up Schoolján (ezek kb. félórás kötetlen prezentációk, ahol a látogatók közelebbről is megismerkedhetnek egy-egy borásszal, illetve témával) Malatinszky Csaba személyesen mutatta be azt a három 2015-ös Kövesföld cabernet franc-t, amelyek annak ellenére, hogy ugyanabban az évben és ugyanabból a szőlőfajtából készültek, mégis teljesen különbözőek.
Vágólapra másolva!

Most először kóstolhatta a nagyközönség azt a tételt (Maghari), amelynek új vörösbor-készítési eljárásáért idén francia innovációs díjjal tüntették ki a magyar borászt.

A villányi birtokot 1997-ben alapította Malatinszky Csaba. Mint mesélte, ő nem öröklés révén cseppent a borászatba, így teljes mértékben a saját elképzelése szerint alakíthatta a birtokstruktúrát és a borászatát.

2009 óta a gazdálkodás egésze organikus, a feldolgozott szőlőt teljes egészében maga termeli, borai bio tanúsítvánnyal rendelkeznek. Az ültetvényen és a borászatban egyaránt a kézi munka a meghatározó. Elkészült borai három osztályba sorolva a következők: Classic minőségű Signature, a prémium Noblesse és a Super Prémium Kúria sorozat. Igazi különlegességként szűretlen borok mutatják a természetközeliség alapfilozófiáját.

Malatinszky Csaba a Bordói Novemberen bemutatott boraival Forrás: Origo

Eddigi munkáját a 2015 óta készített high-end osztályt teremtő Maghari koronázza meg, amely zárt körülmények között, új tölgyfahordóban erjed és érik. Az eljárás, Methode Malatinszky, újszerűségével 2018-ban, a SIAL (Párizs, Shanghai) innovációs nagydíját nyerte el.

A most bemutatott borok sem okoztak csalódást. Nem tartoznak a legtestesebb, tanninban gazdag borok közé, ami valószínűleg a mai borfogyasztók számára inkább előny, mint hátrány. De mindegyik nagyon gazdag, gyümölcsös ízvilágú, ami jól ihatóvá teszi ezeket a tételeket, akár ételekhez, akár önmagukban fogyasztjuk őket.

A Pop-up Schoolon szereplő három bor Forrás: Origo

Malatinszky egy korábbi interjújában a következőket nyilatkozta a Maghariról.

„Ezek hosszú időre készülő borok akár 20 év érlelési potenciállal, fogyasztásukkor nagyon fontos a megfelelő előkészítés. Kóstolás előtt, akár két órával korábban érdemes dekantálni, hogy a zárt egységet alkotó észter-polifenol komplex az oxigén hatására felszabaduljon. Cserébe a borélvező