Ha csak egy dolgot lesünk el az olasz konyhából, ez legyen az

2019.01.03. 15:39

Ha meghalljuk az Olaszország szót, az első, ami eszünkbe jut, az a pizza. A második a spagetti, a harmadik pedig talán a lasagne. Jó sok sajttal, forrón tálalva. Szerencsésnek számítanak azok, akik szeretik a finom ételeket, a változatos gasztronómiát, szívesen próbálnak ki új ízeket, és ezért még utazni is hajlandók. Másoknak azonban csak a vágyakozás marad, na meg persze a kreativitás, hiszen néhány recept segítségével utazás nélkül is elleshetjük más nemzetek legkedveltebb fogásait. Ilyen az olasz konyha egyik gyöngyszeme, a parmigiana di melanzane is.

Na, de vajon mi is ez a fura nevű, szinte kimondhatatlan étel? Valójában rakott padlizsánt jelent,

amely vegetáriánus ugyan, viszont a húskedvelők is elégedetten dőlnek hátra utána.

Szívesen falatoznánk Nápoly szűk utcáin vagy Szicília terein, de ha be kell érnünk a saját konyhánkkal, akkor nincs mit tenni. A parmigiana di melanzane tökéletes választás lesz.

Ráadásul rendkívül laktató,

főleg, ha úgy esszük, mint az őshazájában, Szicíliában: kenyérrel.

Forrás: Cucina Naturale

Parmigiana di melanzane

Hozzávalók:

  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 3 gerezd fokhagyma, összetörve
  • 3 szár kakukkfű
  • 8 nagy zsályalevél, apróra vágva
  • 1600 g paradicsom, apróra vágva
  • 3 evőkanál vörösborecet
  • 3 kiskanál cukor
  • 6 padlizsán, olyan vékonyra vágva, amilyenre csak tudja
  • 100 g parmezán sajt, reszelve
  • 85 g zsemlemorzsa
  • 50 g fenyőmag
  • 250 g mozzarella, apróra vágva
  • bazsalikomlevelek

Elkészítés:

Melegítse fel az olajat egy nagy serpenyőben, adja hozzá a fokhagymát, a kakukkfüvet, a zsályát, és főzze néhány percig.

Öntse hozzá a paradicsomot, a vörösborecetet és a cukrot. Párolja 20-25 percig.

Kenjen ki olívaolajjal egy serpenyőt, és pirítsa meg a padlizsánszeletek mindkét oldalát.

Közben keverjen össze 25 gramm parmezán sajtot a fenyőmaggal és a zsemlemorzsával, majd tegye félre.

Egy nagy sütőedény aljára tegyen egy kis paradicsomszószt. Ez lesz az alap. Erre sorakoztassa fel a padlizsánszeleteket, sózza, borsozza ízlés szerint.

Szórjon rá a mozzarellából és a parmezán sajtból. Erre jöhet egy újabb adag paradicsomszósz.

Rétegezze addig, amíg a hozzávalók elfogynak. Az utolsó réteg a paradicsomszósz legyen.

Szórja rá a zsemlemorzsás keveréket, és süsse 200 fokon 30-40 percig.

Tálalja bazsalikommal megszórva.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: