Kalóriadús, mégsem tudunk neki nemet mondani

2019.01.07. 15:40

Az albán Tavë kosi egy rendkívül egyszerű recept, amelyet báránnyal, rizzsel és joghurttal készítenek. Mivel Albánia Elbasan nevű városából származik Tavë Elbasani néven is ismert. Kedvelt étel a helyiek és a turisták körében egyaránt, hiszen a gyenge bárányhús, a rizs, az oregánó, a fokhagyma és a joghurt keveréke elképesztő aromákat hagy a szájban.

A legtöbb recept szerint a bárány vállát érdemes használni, de az állat bármelyik része tökéletes hozzá.

Kalóriadús étel,

ezért óvatosan falatozzunk belőle – ha meg bírjuk állni.

Forrás: He needs food

Tavë kosi

Hozzávalók a bárányhoz:

  • 600 g bárányhús
  • 20 g vaj
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 70 g rizs
  • 2 evőkanál oregánó
  • 450 ml forrásban lévő víz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors

Hozzávalók a rántáshoz:

  • 50 g vaj
  • 2 evőkanál liszt

Hozzávalók a joghurtos öntethez:

  • 750 g görög joghurt
  • 6 tojás
  • só, bors

Elkészítés:

Egy nagy serpenyőben melegítse fel a vajat és az olívaolajat a bárányhoz, majd adja hozzá a kockára vágott húst.

Amikor kellően megpirul, keverje hozzá az összetört fokhagymát, az oregánót, 300 milliliter vizet, sózza és borsozza. Tegye rá a fedőt, és hagyja 50 percig főni – folyamatos keverés mellett.

Amint letelt az idő, adja hozzá a maradék vizet, azután a rizst, és keverje jól össze. Forralja fel, tegye rá a fedőt, és hagyja rotyogni 10 percig. Utána tegye a keveréket egy hőálló edénybe – esetleg többe.

A lényeg, hogy legalább 5 centiméter szabad hely legyen még az edény tetején.

A rántáshoz a vajat olvassza meg egy serpenyőben, azután adja hozzá a két evőkanál lisztet. Keverje folyamatosan. Közben egy másik edényben dolgozza össze a joghurtot, a tojást, ízlés szerinti sót és borsot.

Öntse hozzá a rántást, és keverje még néhány percig. Végül öntse a sült bárányra, és szórja meg egy kis oregánóval.

Süsse 180 fokon 35 percig a sütő legalsó rácsán, majd helyezze át a rácsot középre, és süsse még 10 percig.

Akkor lesz kész, amikor a joghurtos keverék kiduzzad a tálból.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: