Ezt eszik a haiti emberek, ha energiára vágynak

2019.01.08. 11:19

Haiti a Karib-térségben található, a Hispaniola-szigeten. A legszegényebb országok között tartják számon. Az ország egyik bevételi forrása a gazdaság: exportálják a megtermelt kakaót, kávét, cukornádat és banánt. A konyhájuk rendkívül autentikus: szeretik a sült banánt, a babos rizst és az epis nevű szószt (zöldhagyma, fokhagyma, paprika, zöldfűszerek keveréke). Az ételek nagy részét ebben készítik el.

A haiti konyha a francia, a spanyol és az afrikai főzési módszereket ötvözi. A növények és a pörköltek rendkívül népszerűek az országban. Általában kecskét, marhát, halat, csirkét esznek burgonyával, káposztával, paradicsommal és paprikával, ám népszerűek a savanyított zöldségek is.

Előételnek például burgonya- (Pomdete) vagy avokádósaláta (Zaboka) kerül az asztalra.

A Bouyon egy hús és zöldségalapú leves, a Soup Joumou pedig töklevest jelent.

A Bef Salé szárított és sült marhahús,

a Boeuf á la Haïtienne marhahús paradicsommal és paprikával, a Griots pedig sült sertéskockákat takar. A Krevet garnélarák, a Lambi főtt kagyló, míg a Diri ak Pwa vörös bab és rizs, a Makaroni Gratinen pedig sajt és tészta.

Ami a desszerteket és az italokat illeti: a Diri Olé rizspuding, a Kok Graje kókuszcukorka, a Godrin erjesztett ananászital, a Ji Chadek pedig grapefruitlé.

Híres fogásuk még a Mayi Moulen ak Zepina is, egy kukoricalisztes, spenótos, kásaszerű étel, amelyet avokádóval tálalnak.

Az avokádóban számos létfontosságú ásványi anyag van: kálium, magnézium, foszfor, kalcium, vas, réz és mangán. Telítetlen zsírsavjai jótékony hatással vannak a szívre, az erekre, és csökkentik a rossz koleszterinszintet.

És ez még nem minden!

C-, D-, K-, E- és B-vitamint is tartalmaz, illetve fáradtság és depresszió ellen is kiváló.

Hasonlóan egészséges a spenót is: rengeteg vitamin és ásványi anyag található meg benne, mint az A-, E-, B1-, B2- és C-vitamin, a mangán, a réz, a cink, a szelén, a kalcium, a foszfor és az Ómega-3 zsírsavak.

Készítse hát el a haiti emberek egyik kedvenc fogását, a Mayi Moulen ak Zepinát!

Forrás: YouTube

Mayi Moulen ak Zepina

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál olaj
  • 3 darab paradicsom, felszeletelve
  • 4 kiskanál fokhagymapor
  • néhány szár kakukkfű
  • néhány szár petrezselyemzöld
  • 2 kiskanál őrölt bors
  • 3 kiskanál apróra vágott hagyma
  • 2 kiskanál paradicsompüré
  • 284 g spenót
  • 6 csésze víz
  • 1/3 zacskó kukoricaliszt
  • körülbelül 1,27 cm vastagságú cheddar sajt, reszelve
  • 4 kiskanál vaj

Elkészítés:

Melegítse fel az olajat a serpenyőben.

Adja hozzá az apróra szeletelt paradicsomot, a fokhagymaport, a kakukkfűleveleket, a petrezselyemzöldet, az őrölt borsot és az apróra vágott hagymát.

Közepes lángon keverje hozzá a paradicsompürét, az apróra vágott spenótot és a vizet. Forralja fel.

Adja hozzá a kukoricalisztet, majd ha elkeverte, a sajtot is.

Vegye a legkisebbre a lángot, adja hozzá a vajat, és folyamatos keverés mellett főzze még 20-25 percig.

Tálalja avokádószeletekkel.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: