A pesztó vagy pesto a ligúr konyha jellegzetes szósza, amely bazsalikomból, olívaolajból, fokhagymából, parmezánból és fenyőmagból készül. A fenyőmagot olykor dióval szokták helyettesíteni.
Az elbeszélések szerint Liguria régó székhelyéből, Genovából származik.
A szó az olasz pestare igéből ered, amely azt jelenti: összetörni. Ez arra utal, hogy a pesztót hagyományosan kézzel készítették, a hozzávalókat egy márványmozsárban törték és dolgozták össze.
Őse az 1200-as években népszerű agliata nevű szósz volt, amelyet főként fokhagymából, sóból, ecetből és olívaolajból készítettek.
Mai formájához azonban csak a 19. századig kell visszamennünk. Az első igazi pesztóreceptet Giovanni Battista Ratto írta le a La cuciniera genovese című könyvében 1870-ben.
Olaszországban elsősorban tésztafélékhez fogyasztják, ennél azonban jóval többre hivatott. Ehetjük csirke mellé, zöldségekhez, salátákhoz, rizshez, hamburgerbe téve, tenger gyümölcseivel és akár pizzafeltétként is.
Próbálja ki Jamie Oliver receptjét, hiszen ő még az olasz konyhában is otthonosan mozog!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Hámozza meg a fokhagymát, és tegye a mozsárba egy csipet tengeri sóval.
Aprítsa fel, és adja hozzá a bazsalikomleveleket. Dolgozza össze a mozsárban, vagy használjon aprítógépet.
Adja hozzá a fenyőmagokat, és törje tovább.
Keverje hozzá a sajt felét, és öntsön bele egy kis olajat. Csak annyi kell, hogy megkösse a mártást.
Adja hozzá a maradék sajtot, egy kis sót és borsot, azután dolgozza jól össze.
Kóstolja meg.
Ízlés szerint adhat hozzá még sajtot vagy olajat.
A citrom levét a végén kell belefacsarni, ám nem feltétlenül szükséges.