Az egyik ronda, a másik rossz ízű, miért kellene mégis megenni?

pasztinák
Vágólapra másolva!
Az évek előrehaladtával egyre több családnak fontos a tudatos vásárlás, illetve, hogy mi kerül az asztalra. Ezért választják a természet érlelte zöldségeket és gyümölcsöket az üvegházasok és a vegyszerezettek helyett. Ebből következik, hogy a szezonális alapanyagok fogyasztása egyre nagyobb figyelmet kap. Na, de vajon melyek a januári idényzöldségek és -gyümölcsök?
Vágólapra másolva!

A naspolya például egy kifejezetten ronda gyümölcs, noha annál finomabb. Tökéletes alternatívája lehet a boltokban kapható egzotikus gyümölcsöknek. Húsának magas a C-, B-, E-vitamin-, vas-, kalcium-, kálium-, mangán- és cinktartalma.

Sőt, rengeteg pektinnel is büszkélkedhet, amely segíti az anyagcserét.

A zeller gumójának 91%-a víz, emellett B1-, B2-, B3-, C-, E- vitamint, folsavat, biotint, káliumot, kalciumot, foszfort, magnéziumot, nátriumot és cinket is tartalmaz.

Készíthetünk belőle levest, pürét, főzeléket, de akár meg is grillezhetjük.

Mivel oxálsav is van benne, az epe- és vesekőképződésre hajlamos emberek körültekintően fogyasszák.

Forrás: Shutterstock

Aztán ott van a pasztinák vagy paszternák, amelynek szintén magas a víztartalma: 80%. Emellett van benne C- és E-vitamin, folsav, niacin, kálium, kalcium, foszfor, nátrium, vas és cink.

A torma egy igazi csodaszer, bár eléggé megoszlanak róla a vélemények: egyesek imádják az ízét, mások messzire elkerülik emiatt.

Pedig a frissen reszelt torma kiváló baktérium- és vírusölő. Csípős illatának belégzése pedig még a légutakat is kitisztítja. Nem véletlenül használták oly gyakran a népi gyógyászatban.

A rukkola vagy a borsmustár szintén jó hatással van az emésztésre,

ezért érdemes a nehezebb ételek mellé vagy előtt fogyasztani. Szabályozza a vércukorszintet, és jótékony hatással van a koleszterinszintre.

Ám ez még nem minden, ugyanis vitamin- és ásványianyag-tartalma is rendkívül magas: A-, B2-, B5-, C- és K-vitamin, kalcium, kálium, vas, magnézium, foszfor és szilícium.

A batáta valójában az édesburgonyát takarja, amely béta-karotinban gazdag, emellett tartalmaz C-, B1-, B2-, B6- és E-vitamint, valamint kalciumot, vasat, magnéziumot, mangánt, káliumot, foszfort, nátriumot, rezet és cinket is. Fogyaszthatjuk megsütve, párolva, grillezve, főzve vagy pürésítve.

A januárban szezonális alapanyagok, illetve azok, amelyek az előző hónapokból tárolhatók: alma, bab, batáta, birsalma, burgonya, cékla, csicsóka, dió, fejes káposzta, fejes saláta, fekete gyökér, fekete retek, fokhagyma, fodros kel, gesztenye, jégcsapretek, karalábé, kelkáposzta, kínai kel, körte, lilahagyma, madársaláta, mandula, mogyoró, naspolya, pasztinák, petrezselyemgyökér, póréhagyma, rukkola, sárgarépa, spenót, sütőtök, torma, vöröshagyma, zeller.