Ezek az ételek öregítenek

gyorsétel
Vágólapra másolva!
Tudta, hogy bizonyos ételek fogyasztása felgyorsíthatja a szervezet öregedési folyamatát? Ezek az egészségtelen élelmiszerek tele vannak rossz zsírokkal, cukorral, mesterséges édesítőszerekkel és egyéb mérgező összetevőkkel. Fogyasztásuk gyulladást és sejtkárosodást okozhat, a bőr száraz és ráncos lesz.
Vágólapra másolva!

Senki nem akar az öregség elébe menni, sokan mégis mindennap azt teszik – úgy, hogy talán nem is tudnak róla. Az öregedést elősegítő élelmiszerek közé tartoznak a feldolgozott ételek.

Ezekben sok a tartósítószer, az egészségtelen zsír, a mesterséges ízfokozó, a színezék és az édesítőszer.

Ilyenek például a csipszek és a gyorsételek. Az ízük jó, persze, de ez az összes hozzáadott extra sónak, cukornak és más édesítőszernek köszönhető.

Ezekben az ételekben nincsenek jótékony vitaminok, ásványi anyagok, rostok, antioxidánsok, amelyek szükségesek a szervezet megfelelő működéséhez.

Forrás: Shutterstock

A következő pont az üdítők és energiaitalok csoportja. Energiát nem kapunk tőlük, a cukor és a koffein miatt érezhetjük magunkat éberebbnek, de amint ez kiürül, jön az újabb fáradtsághullám. A cukor egyébként is vizet von el, amelyet sokan nem pótolnak.

Azt hihetjük, hogy a gyümölcslevek fogyasztása egy egészséges alternatíva lehet,

ami valahol igaz is. De! Figyelni kell a cukortartalomra és a citromsav szintjére, mert ezek károsíthatják a fogakat.

Aztán ott vannak még a péksütemények, amelyek olyan jól ki tudnak segíteni a rohanós napokon. A magas cukortartalom miatt azonban károsak.

Általában jóval több cukrot, finomított szénhidrátot, transzzsírokat és nátriumot tartalmaznak, amelyek szintén gyulladást okozhatnak a szervezetben.

A cukorkák nagyon megtévesztők. Mivel aprók, az ember azt gondolná, hogy nem árt velük magának. De a cukor tud valamit, amit mi nem: a „csak még egyet" érzésnek kevesen tudnak ellenállni. Ez pedig lassan, de biztosan elvezet az utolsó darabhoz is a zacskóban.

Forrás: Shutterstock

A cukor károsítja a szervezetben lévő a kollagént és elasztint, így a bőr elveszti rugalmasságát.

Sőt, még az új bőrsejtek növekedését is gátolja.

A túl sok sós és gyorsétel elvonja a szervezetből a vizet, kiszáradást idézhet elő, ha nem pótoljuk kellően. A kiszáradás pedig szintén károsítja a sejteket. Az alkohol

lassítja a szervezet anyagcseréjét, felgyorsítja a szervezet öregedési folyamatát.

Kimaradt valami? Ó, igen!

A táplálkozási szakértők nem véletlenül hívják fel a figyelmet arra, hogy tartsunk egyensúlyt a vörös- és fehérhús-fogyasztásnál. A túl sok vörös hús szintén gyulladást idézhet elő. Nem tilos megenni, egyszerűen csak mértéket kell tartani.

A legtöbb tésztaféle finomított szénhidrátban és cukorban gazdag. Amennyiben tésztaimádók vagyunk, válasszuk a teljes kiőrlésű fajtákat vagy inkább a rizstésztát.