Mi a tex-mex, és miért kellene ismernünk?

2019.02.06. 09:34

A fajita a tex-mex konyha egyik jellegzetes fogása: a feldarabolt steakhúst kukoricatortillán tálalják. Ennek tudatában felmerül még legalább két kérdés: mi fán terem a tex-mex, és miért kellene fajitát készítenünk?

A tex-mex egy regionális konyha, amely némiképp eltér a mexikóitól. Azt is lehet mondani, hogy nem sok köze van az autentikus mexikói konyhához, mégis magában hordozza a sajátosságait. A lényeg: a tex Texasra, a mex Mexikóra utal.

Tehát a tex-mex egyfajta kettőség, a mexikói konyha újragondolt változata, amely a mai Texas állam területén fejlődött ki.

Köszönhető ez annak, hogy Texas Mexikóval határos, így a mexikói konyha szépen lassan átszivárgott Texas államba, majd valamelyest átalakult.

Ennek a konyhának a gyermeke a fajita is.

Eredetileg úgy készítették, hogy a steaket feldarabolva megsütötték, majd búzatortillával és más összetevőkkel szolgálták fel. A név hiába utal a hús fajtájára, egyre több helyen elterjedt már a csirkés vagy a vegetáriánus fajita.

Az éttermekben a húst általában hagymával és paprikával készítették. Népszerű összetevők közé tartozik a saláta, a tejföl, a guacamole, a salsa, a sajt, a bab és a paradicsom is.

Próbálja ki ezt a receptet halloumi sajttal!

Forrás: Goodhouse keeping

Vegetáriánus fajita

Ha gyors és könnyű vacsorát készítene, hogy maradjon idő az esti filmre.

Hozzávalók:

  • 1 kiskanál összetört fokhagyma
  • 1 kiskanál őrölt kömény
  • egy csiper őrölt koriander
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • egy csipet csilipor
  • 1 kiskanál oregánó
  • 250 g halloumi, vékony csíkokra vágva
  • 1 vöröshagyma, felszeletelve
  • 2 paprika, csíkokra vágva
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • tortilla a felszolgáláshoz
  • tejföl a felszolgáláshoz

Elkészítés:
Melegítse elő a sütőt 200 fokra.
Egy tálban keverje össze a fokhagymát, a köményt, a koriandert, a paprikát, a csilit és az oregánót.
Tegye a halloumit, a paprikát és a vöröshagymát egy tepsire, locsolja meg az olajjal, és szórja meg a fűszerkeverékkel.
Süsse 20 percig, amíg a halloumi megbarnul.
Tálalja tortillán, tejföllel.

TOVÁBBI ÉRDEKES CIKKEK, RECEPTEK AZ ORIGO GASZTROROVATÁBAN: